zaterdag 30 mei 2020

Handig! De app 'Office Mobile': Microsoft Word, Excel en PowerPoint in één app

De app Office Mobile van Microsoft combineert Word, Excel en PowerPoint in één app voor smartphone en/of tablet en introduceert nieuwe mobiel-gerichte functies zodat het je ideale productiviteitsapp wordt.

Office Mobile-app
Afbeelding 1

  • Word, Excel en PowerPoint in één app.
    Bekijk, bewerk en deel bestanden zonder dat je moet schakelen tussen verschillende apps.
  • Unieke mobiele manieren om eenvoudiger documenten aan te maken.
    Transformeer afbeeldingen in bewerkbare Word- en Excel-bestanden met een klik op een knop en meer.
  • Voer snel terugkerende mobiele taken uit met ingebouwde Acties.
    Maak PDF’s aan, teken PDF’s, gebruik Plaknotities, wissel snel bestanden uit tussen apparaten en meer.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (36)

Dit is aflevering 36 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

hcc!: 'Hoe sluit je een tweede scherm aan op je laptop?'
"Op dit moment werken veel mensen thuis met een laptop. Als je daarop een tweede en groot scherm aansluit, maakt dat het thuiswerken prettiger en ergonomischer. Hier leggen we de basisstappen uit en geven we je een paar handige tips..." Lees verder »

vrijdag 29 mei 2020

Deze 3 websites moet je beslist hebben gezien: 'Chrome Music Lab', 'Google Quick, Draw' en 'Classroomscreen'

Dagelijks controleer ik mijn RSS-lezer 'Inoreader' op de nieuwste berichten op websites en weblogs die ik interessant vind. Artikelen / berichten die ik persoonlijk erg interessant vind, deel ik vervolgens via de blogpost 'Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen'. Regelmatig kom ik in mijn RSS-lezer websites tegen die mogelijk interessant zijn voor het (basis-)onderwijs of gewoon leuk of interessant zijn. Deze websites 'deel' ik middels de rubriek 'Deze websites moet je beslist gezien hebben!'. Dit is aflevering 2.
En..., weet je niet wat RSS is, kijk dan eens hier of zoek op Google op RSS-feed of RSS.

donderdag 28 mei 2020

Mooie schermafdrukken maak je met het gratis freewareprogramma 'Greenshot' voor Windows (uitlegfilmpjes)

Greenshot is een lichtgewicht freeware programma voor Windows.
"Quickly create screenshots of a selected region, window or fullscreen.
Easily annotate, highlight or obfuscate parts of the screenshot.
Export the screenshot in various ways: save to file, send to printer, copy to clipboard, attach to e-mail, send to Office programs or upload to photo sites like Flickr..."
Zelf gebruik ik Greenshot al jaren op mijn 'Windows 10'-laptop. Greenshot heeft een Nederlandstalige versie en er is ook een uitgebreide handleiding in het Nederlands.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (35)

Dit is aflevering 35 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

NOS.nl: 'Meeste basisscholen zien geen leerachterstand door corona'
"De meeste basisscholieren hebben geen leerachterstanden opgelopen door de gesloten scholen vanwege het coronavirus. In een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) noemt 90 procent de voortgang van leerlingen constant..." Lees verder »

woensdag 27 mei 2020

2 Leuke 'emoji'-extensies voor de browser Google Chrome en nog wat meer geëmoji...

In de blogpost 'Voor leerkrachten! Emoji downloaden of zelf maken maken en gebruiken op werkbladen, lesdocumenten, in werkboekjes en 'digibord'-lessen' gaf ik o.m. een hoeveelheid 'links' naar websites waar je gratis emoji kunt downloaden en deze vervolgens voor allerlei doeleinden kunt gebruiken (via 'kopiëren' en 'plakken').

In de 'Chrome Web Store' kun je gratis 'emoji'-extensies downloaden voor de 'Google Chrome'-browser. Als je zo'n 'emoji'-extensie aan Google Chrome toevoegt, heb je altijd emoji's bij de hand. Hieronder vind je twee van die 'emoji'-extensies.

dinsdag 26 mei 2020

17 Websites - waaronder 'YouTube'-kanalen - met allerlei instructie-/uitlegfilmpjes voor het basisonderwijs

Voor het basisonderwijs zijn er inmiddels heel wat websites en 'YouTube'-kanalen met uitlegfilmpjes (instructiefilmpjes) die je kunt inzetten bij de diverse vakken op de basisschool.
In deze blogpost vind je een overzicht van een aantal websites en kanalen op YouTube met gratis te gebruiken instructie- / uitlegfilmpjes voor rekenen en taal, maar ook websites waar je instructie- / uitlegfilmpjes kunt vinden voor de zaakvakken.

maandag 25 mei 2020

'EmojiTranslate' vertaalt teksten naar emoji's. Leuk voor een taalles...

In de blogpost 'Voor leerkrachten! Emoji downloaden of zelf maken maken en gebruiken op werkbladen, lesdocumenten, in werkboekjes en 'digibord'-lessen' beschreef ik onder meer een aantal voorbeelden van het gebruik van emoji in de taalles en een aantal websites waar je emoji kunt downloaden.

Via een tweet van Tony Vincent  (@tonyvincent) werd ik attent gemaakt op de website EmojiTranslate.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (34)

Dit is aflevering 34 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Social media in het mbo: 'Online lesgeven en didactiek met Microsoft Teams'
"Nu we wat ervaring hebben opgedaan op het Friesland College met online onderwijs is het goed om nog eens opnieuw te kijken naar online lesgeven en didactiek. Wat werkt? Waar hebben (onze) studenten behoefte aan? En hoe kun je dat aanpakken als docent? In deze blog probeer ik mijn verzamelde inzichten bij elkaar te brengen voor de volgende onderdelen..." Lees verder »

Juffrouw Femke: 'Herhaal spelling in groep 8 met dit geheimschrift'
"Spelling oefen ik in de klas vaak met werkvormen of zelfgemaakte werkbladen.
Om de categorieën die centraal stonden in groep 8 nog een keer te herhalen  heb ik een  geheimschrift in het thema snoep gemaakt. Mmmm..." Lees verder »

zaterdag 23 mei 2020

Op Pixabay vind je niet alleen gratis rechtenvrije afbeeldingen en video's, maar ook gratis rechtenvrije muziek en audioclips

Waarschijnlijk ken je de website Pixabay. Op deze website kun je gratis en rechtenvrije afbeeldingen en video's downloaden die je overal en voor allerlei doelen kunt gebruiken zonder toestemming te vragen. Je hoeft zelfs de naam van de maker niet te noemen. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de 'Pixabay'-licentie. Via een blogpost op het weblog Free Technology for Teachers kwam ik erachter dat je op Pixabay ook gratis rechtenvrije muziek en audioclips kunt downloaden.

Rechtenvrije muziek en audioclips op Pixabay


Gerelateerde blogposts

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (33)

Dit is aflevering 33 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

ComputerTotaal.nl: 'Zo voeg je bestanden toe aan Word'
"Wanneer je een rapport schrijft, wil je dit soms staven met andere bestanden, zoals een pdf-document, een Excel-bestand of enkele grafische bestanden. Wist je dat je deze externe bestanden aan het Word-document kunt toevoegen, zodat de tekst en de bijbehorende documenten samenblijven..."
Lees verder »

vrijdag 22 mei 2020

Deze 3 websites moet je beslist hebben gezien: 'Edualdo', 'Laaghangend fruit' en 'Klaar met de les'

Dagelijks controleer ik mijn RSS-lezer 'Inoreader' op de nieuwste berichten op websites en weblogs die ik interessant vind. Artikelen / berichten die ik persoonlijk erg interessant vind, deel ik vervolgens via de blogpost 'Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen'. Regelmatig kom ik in mijn RSS-lezer websites tegen die mogelijk interessant zijn voor het (basis-)onderwijs of gewoon leuk of interessant zijn. Deze websites ga ik 'delen' middels de rubriek 'Deze websites moet je beslist gezien hebben!'. Vandaag de eerste aflevering.
En..., weet je niet wat RSS is, kijk dan eens hier of zoek op Google op RSS-feed of RSS.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (32)

Dit is aflevering 32 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

hcc.nl: 'Hoe werkt gezichtsherkenning?'
"Het Chinese Huami komt met een speciaal coronamasker waarmee je alsnog via gezichtsherkenning je smartphone kunt ontgrendelen. Voor welk probleem is dit een oplossing, zou je denken, maar het roept wel de vraag op: hoe werkt gezichtsherkenning op de smartphone eigenlijk..."
Lees verder »

donderdag 21 mei 2020

Zo maak je meerdere handtekeningen in Gmail en kies je de handtekening die het beste bij jouw mail past

Net als een brief, sluit je een e-mailtje af met een ondertekening en een handtekening. Een e-mailhandtekening is een stukje tekst, met bijvoorbeeld je naam, contactgegevens, een favoriet citaat, o.i.d. dat onder aan je e-mailbericht kan worden toegevoegd.

Afhankelijk van de inhoud van het mailtje of de geadresseerde, heb je te maken met verschillende ondertekeningen / handtekeningen. Zo heb je formele, zakelijke handtekeningen en informele, meer persoonlijke handtekeningen. Gmail heeft de  mogelijkheid om zo'n handtekening automatisch onder een mailtje te plaatsen, maar heeft óók de mogelijkheid uit verschillende e-mailhandtekeningen te kiezen. Hoe dat in z'n werk gaat, leg ik uit in deze blogpost.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (31)

Dit is aflevering 31 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Anne Raaymakers.nl: 'Hoe maak jij ook zo’n leuk Facebook avatar poppetje?'
"Zeg vaarwel tegen de tijd dat je alleen je emoties kon uiten op Facebook met het duimpje, hartje of de trieste of boze emoji’s. De nieuwe ‘medeleven’ emoji bracht al mogelijkheden, maar nu hebben we de Facebook avatar! Een poppetje dat je helemaal naar je eigen (gewenste) uiterlijk kunt maken..."
Lees verder » 

woensdag 20 mei 2020

Laat je leerlingen eens lekker puzzelen met een tangram

Onlangs las ik de interessante blogpost 'Exploring Tangrams with Google Drawings' op het weblog Control Alt Achieve van Eric Curts. In dit artikel beschrijft Curts hoe je met de module Google Tekenen een 'tangram'-puzzel maakt en hoe je deze - met Google Tekeningen gemaakte -tangram 'bestuurt'

Een tangram is een Chinese puzzel bestaande uit 7 stukjes - de tans -  die samen een vierkant vormen. Zie afbeelding 1:

Afb. 1: Door Oksmith [Public domain], via Wikimedia Commons

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (30)

Dit is aflevering 30 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

ComputerIdee.nl: 'Icons8 Music' [uitlegfilmpje]
"Als je een film maakt van je videomateriaal, maak je het resultaat pas echt af als je er achtergrondmuziek aan toevoegt. Maar het valt niet altijd mee om het juiste geluid daarvoor te vinden. Een uitstekende hulp daarbij is Icons8 Music. Hier kun je onder andere filteren op thema of stemming..."
Bekijk het uitlegfilmpje »

dinsdag 19 mei 2020

Gespot! De website 'Mystery Quest' en de nieuwe webkwestie 'Vraag en antwoord'

Ongetwijfeld hebben de leerlingen van jouw groep al eens een  'webkwestie' (WebKwesties basisonderwijs) gemaakt. Een webkwestie is een internetopdracht waarbij de informatie, in ieder geval voor een flink deel, afkomstig is uit bronnen op internet.
Wil je meer weten over 'webkwesties' en de website 'WebKwestie', lees dan de pagina 'WebKwestie - Voorwoord'. De website 'WebKwestie' wordt beheerd door de John Demmers, leerkracht basisonderwijs en sinds 2003 webmaster van webkwestie.nl.

John Demmers heeft twee nieuwe websites gelanceerd: Mystery Quest en de webkwestie 'Vraag en antwoord'.

maandag 18 mei 2020

'Ezelsbruggetje' en 'Ezelsbrug': twee handige websites met ezelsbruggetjes

Ezelsbruggetje.nl en Ezelsbrug.nl zijn twee handige gratis digitale naslagwerken, waar jij of jouw leerlingen ezelsbruggetjes kunnen vinden en/of zelf ook ezelsbruggetjes kunnen toevoegen.

Ezelsbruggetje.nl


Afbeelding 1: Homepage 'Ezelsbruggetje.nl'


zondag 17 mei 2020

Deze blogposts heb je de afgelopen week mogelijk gemist..! [week 20]

Een overzicht van de blogposts die ik de afgelopen week (week 20) heb geplaatst op 'Gespot op  Web...':
Kopafbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Een videogesprek met Google Meet vanuit Gmail starten of eraan deelnemen

Op 17 april jl. verscheen op Tweakers het volgende bericht: 'Google integreert Meet in Gmail en toont tot zestien deelnemers beeldvullend'.

Toen ik gisterenochtend mijn Gmail opende om mijn e-mail te controleren verscheen tot mijn grote verrassing de volgende melding:

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (29)

Dit is aflevering 29 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Basisonderwijs Online - Nieuwsbrief Hemelvaart en Pinksteren 2020
Wat is de achtergrond van Hemelvaart en Pinksteren? Ga met jouw groep op ontdekkingstocht en geef ze meer informatie over de geschiedenis hiervan. In deze nieuwsbrief vind je verder tips bij de afscheidsmusical tijdens de coronacrisis en nieuw lesmateriaal voor het basisonderwijs.
Lees deze nieuwsbrief hier »

zaterdag 16 mei 2020

De gratis online cursussen van de Tech Academy

De website Tech Academy biedt o.m. volledige online cursussen die je overal en altijd kunt volgen, met video’s, uitleg, vragen en voorbeeldfoto’s.
Tech Academy wordt gemaakt door de redacties van de computertijdschriften ComputerTotaalComputerIdee, Tips & Trucs en PCM. Deze cursussen moet je uiteraard betalen (de prijs valt m.i. best mee), maar er zijn ook een aantal online cursussen die volledig gratis zijn en ongeveer één uur duren.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (28)

Dit is aflevering 28 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Tweakers: 'Rijksmuseum publiceert 44,8-gigapixelfoto van Rembrandts Nachtwacht'
"Musea bezoeken zit er eventjes niet in, maar vanuit huis kun je nu beter dan ooit een kijkje nemen bij De Nachtwacht van de Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Het Rijksmuseum heeft het kunstwerk vastgelegd op een 44,8-gigapixelfoto waar je flink op kunt inzoomen..."
Lees verder »

vrijdag 15 mei 2020

'AutoDraw': het leuke, gratis, slimme en online tekenprogramma van Google

AutoDraw is een leuk, gratis, slim en online tekenprogramma van Google

Met AutoDraw kan iedereen - ook zonder 'teken'-talent - een professionele tekening maken. In AutoDraw maak je een hele simpele tekening en het programma geeft je dan m.b.v. 'machine learning' een aantal suggesties voor tekeningen die op jouw 'krabbel' lijken. Je klikt op het professionele tekeningetje et voilã... Je kunt de tekening inkleuren en voorzien van tekst(en). Zie afbeelding 1:

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (27)

Dit is aflevering 27 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Kennisnet.nl: 'Videochat-programma inzetten? Tips voor een goede aanpak'
"De coronamaatregelen zorgden de afgelopen tijd voor een enorme groei van het afstandsonderwijs. Videochatten nam een vlucht. Maar er zijn vragen. Hoe zit het met de privacy van leraren en leerlingen? Aan welke eisen moeten videochat-apps voldoen? Welke aanbieder is geschikt? Microsoft, Google of toch een nieuwe speler op de markt? In dit artikel zetten wij de mogelijke aanpak uiteen. Voor nu, en voor de tijd dat onderwijs op afstand een structureel onderdeel wordt van het programma..."
Lees verder »

donderdag 14 mei 2020

Misschien heb je hier iets aan... Gratis te downloaden: Kickstarters digitale tools voor leerkrachten

Op de website 'Leerling 2020' vind je zestien handige en gratis 'Kickstarters digitale tools voor docenten'.

De website 'Leerling 2020' is echter gestopt en vindt zijn vervolg op de website Voortgezetleren.nl. Op Voortgezetleren.nl staat een update van een aantal van de kickstarters op Leerling2020.nl en zijn nieuwe kickstarters toegevoegd.

Deze kickstarters laten leerkrachten stap voor stap kennismaken met tools die te gebruiken zijn in de lessen. Kickstarters zijn dus beschrijvingen die leerkrachten helpen om een start te maken met zo'n tool. Het is dus geen complete handleiding [Bron].

De 'kickstarters' op beide websites kun je gratis downloaden als een 'pdf'-document. Een voorbeeld van een kickstarter, zie afbeelding 1:

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (26)

Dit is aflevering 26 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Juffrouw Femke: 'Sneltoetsen Windows – poster voor kinderen'
"Lees je ook zo vaak dat kinderen digitaal vaardiger zijn dan hun ouders?
Tegelijkertijd zijn er ook echt dingen die kinderen niet weten. De sneltoetsen in Windows bijvoorbeeld.
Elke week zette ik de sneltoetsen en hun betekenis weer op het bord..."
Lees verder »
LinkedIn  (Fons v.d. Berg): '30 Creatieve activiteiten voor kinderen (en hun ouders en leraren)'
"Apple had ze al een tijdje beschikbaar in het Engels, maar sinds vandaag is er ook een Nederlandstalige versie van de 30 creatieve activiteiten voor kinderen. Je zou het kunnen zien als een soort adventskalender voor speelse, digitale activiteiten die je goed kunt gebruiken als creatieve afwisseling in het afstandsleren ... of als je juist weer terug naar school bent..."
Lees verder »
Apple:  30 Creatieve activiteiten voor kinderen (interactieve pdf)
"Verken 30 leuke, constructieve en creatieve activiteiten om te doen met de ingebouwde functies van iPad (je kunt ook een iPhone gebruiken). Deze activiteiten, ontwikkeld voor kinderen in groepen 1-4, kunnen eenvoudig worden aangepast voor het hele gezin."

woensdag 13 mei 2020

Zo laat je jouw leerlingen YouTube-filmpjes bekijken zonder de storende afleiding en rommel die je rond de filmpjes op YouTube vindt

Stel je hebt een geschikt filmpje bij een les gevonden dat jouw leerlingen zelfstandig en bijvoorbeeld in tweetallen mogen (moeten) bekijken. Je wilt echter voorkomen dat jouw leerlingen ook de 'rommel' zien die rond een filmpje op YouTube staat en dus voor allerlei onnodige afleiding en ongewenst geklik kan zorgen. Op het internet staan allerlei online tooltjes om 'YouTube'-filmpjes te bekijken zonder al die hinderlijke en storende 'rotzooi' er omheen.

In deze blogpost beschrijf ik een viertal van deze gratis online tooltjes die je zonder registratie (zonder account) kunt gebruiken. Tot slot wordt uitgelegd hoe je filmpjes zonder afleiding kunt bekijken met de gratis webdienst Yurls.

dinsdag 12 mei 2020

'Toy Theater': leuke leerspelletjes voor leerlingen en prachtige 'digibord'-tools voor leerkrachten

Een tweet van Tony Vincent (@tonyvincent) attendeerde mij op de Engelstalige website Toy Theater.
"Toy Theater | Educational Games for Kids
Toy Theater is a collection of interactive educational games for your elementary classroom. They are all free and are designed to work on computers, tablets and mobile devices. Add Toy Theater to your teaching toolbox!"

maandag 11 mei 2020

'Whiteboard': een gratis interactief online whiteboard waarop leerkrachten én leerlingen tegelijkertijd kunnen werken

Whiteboard.fi is een interactief online whiteboard waarmee leerkrachten gratis en zonder zich te hoeven registreren les kunnen geven aan hun groep. De leerlingen kunnen zich aanmelden door een code op te geven die zij hebben gekregen van de leerkracht. Zodra de leerlingen zich hebben aangemeld, kan de leerkracht een vraag o.i.d. op zijn whiteboard schrijven. De leerlingen kunnen vervolgens in realtime op hun smartphone, tablet of laptop een antwoord geven op de vraag van de leerkracht. De leerkracht ziet vervolgens de antwoorden (whiteboards) van zijn leerlingen.

zondag 10 mei 2020

Deze blogposts heb je de afgelopen week mogelijk gemist..! [week 19]

Een overzicht van de blogposts die ik de afgelopen week (week 19) heb geplaatst op 'Gespot op  Web...':

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (25)

Dit is aflevering 25 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

POLS Nieuwsbrief Basisonderwijs
9 mei 2020 | Editie 460
"De scholen gaan weer beginnen! In de nieuwsbrief suggesties voor je lessen op school en thuis. O.m. puzzelbladen Hemelvaart; praten en schrijven over corona; gratis ideeën voor maandag 11 mei; actuele werkboekjes; De Sloot opdracht-tekenbladen; leesracemeter; Rekenen. Oefenen, oefenen, oefenen!; webkwestie Vraag en Antwoord; Lerarencollectief tutorials en actuele thema's...
Lees hier de POLS Nieuwsbrief Basisonderwijs »

zaterdag 9 mei 2020

'Linqo, een handige 'Google Chrome'-extensie ' als je veel 'links' naar artikelen deelt op social media

Ik kwam de 'Google Chrome'-extensie 'Linqo' tegen op de Vlaamse website Netties.be. Daar schreef men over Linqo:
"Handig, deze extensie voor je Chrome browser. Hiermee kan je namelijk, wanneer je een link deelt naar een artikel, meteen ook een bepaald deel in de tekst markeren dat jij belangrijk vindt, dat de reden was waarom jij de tekst deelde. (Bron)"

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (24)

Dit is aflevering 24 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Wikiwijs: 'Auteursrecht en digitaal lesmateriaal: waar houd je rekening mee?'
"Stel je voor. Hoe rustgevend het voelt. Als je 100% zeker weet dat jouw lesmateriaal auteursrecht respecteert. Alle lessen die op Wikiwijs staan hebben een open licentie. Jij en je collega’s mogen het materiaal gebruiken, kopiëren en bewerken. Maar, er is een maar.
In dit artikel lees je wanneer je inbreuk maakt op auteursrecht en hoe je dat voorkomt..."
Lees verder »

vrijdag 8 mei 2020

Handig: de 'Google Chrome'- extensie 'Office Online voor Google Chrome'

Om het 'Microsoft Office'-pakket aan te schaffen moet je je portemonnee trekken, maar je kunt Microsoft Office ook helemaal gratis gebruiken; alleen staat het dan online en heeft het minder mogelijkheden dan het dure 'Microsoft Office'-pakket (Microsoft 365).

De bestanden van Microsoft Office Online worden opgeslagen bij de online opslagdienst Microsoft OneDrive. Je hebt hier standaard gratis 5 GB opslagruimte. Ter vergelijking: bij de online opslagdienst van Google: Google Drive krijg je 15 GB voor nop.

Deze gratis Microsoft Office web-apps vind je op Office.com. Om de web-apps te kunnen gebruiken moet je wel inloggen met een gratis Microsoft-account. Klik vervolgens op het pictogram van Word, PowerPoint, Excel, Sway, OneNote, Outlook, enz. om het betreffende programma te openen.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (23)

Dit is aflevering 23 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

MeesterSander.nl: 'Wij gaan weer naar school – tips voor een goede start van Meester Sander'
"11 mei starten alle scholen in Nederland weer op. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen maakt ieder school zijn eigen plan. Fantastisch om te zien hoe hard er (in de vakantie) gewerkt wordt. In deze blog geef ik tips om de start zo goed mogelijk te laten verlopen. De blog is onderverdeeld in verschillende onderdelen..."
Lees verder »

donderdag 7 mei 2020

Op de websites Undraw en Open Doodles staan leuke gratis afbeeldingen die je zonder toestemming mag gebruiken voor allerlei doelen...

Op de websites unDraw en Open Doodles staan afbeeldingen die je gratis mag downloaden om te gebruiken bij allerlei projecten. De afbeeldingen van Open Doodles mag je bovendien kopiëren, bewerken, remixen en delen zonder dat je rekening hoeft te houden met auteursrechten.

Je kunt de afbeeldingen op beide websites downloaden als PNG-bestand en SVG-bestand. Zelf gebruik ik altijd een PNG-bestand.

woensdag 6 mei 2020

'Tooly': 21 gratis online tools, waarmee leerlingen zelfstandig creatieve producten kunnen maken

Kunst Centraal*) heeft met de Marnix Academie een website voor leerlingen ontwikkeld: tooly.nl. Op deze site staan 21 gratis online tools, waarmee leerlingen zelfstandig creatieve producten kunnen maken.

Er zijn tools om een quiz te maken, een beat, een infographic, een tijdschrift, een website, een stripverhaal en nog veel meer. Bij elke tool horen ideeën voor leerlingen en lessuggesties voor leerkrachten. Leerkrachten kunnen zoeken op soort les, onderwerp of groep. Met Tooly maak je op elk moment dat jou dat uitkomt je geschiedenis-, kunst-, reken- of taalles interactief en aansprekend. Leerlingen kunnen hun creaties insturen en ontvangen dan een leuke gadget [Bron].

dinsdag 5 mei 2020

De 'Clipart Library': een 'bibliotheek' vol met gratis leuke plaatjes (clipart) en iets over Creative Commons Licenties...

Klakkeloos afbeeldingen downloaden van websites of via 'Google Afbeeldingen' om te gebruiken in je digibordlessen, werkbladen, werkboekjes, klassenweblog, enz. is niet zonder risico. Op het gros van de plaatjes - die je bijvoorbeeld vindt met 'Google Afbeeldingen' - rust auteursrecht. Met andere woorden: die mag je niet zomaar gebruiken. Je loopt dan het risico op een flinke claim van de maker van de afbeelding. Beter is het om afbeeldingen te downloaden en te gebruiken uit het 'publieke domein' en/of met een 'Creative Commons Licentie'.

Gelukkig zijn er ook websites waar je leuke plaatjes (clipart) gratis kunt downloaden. De Clipart Library is zo'n site.

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (22)

Dit is aflevering 22 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

NU.nl: 'Slachtoffers van WhatsApp-fraude kunnen voortaan online aangifte doen'
"Slachtoffers van zogenoemde WhatsApp-fraude kunnen voortaan online aangifte doen, maakt de politie vrijdag bekend. Bij deze vorm van fraude doet een persoon zich via WhatsApp of andere sociale media voor als een bekende en probeert op die manier geld af te troggelen..."
Lees verder »
Chromebookenzo.nl: 'Alles over de groeiende populariteit van Chromebooks'
"De eerste commercieel beschikbare Chromebooks kwamen in 2011 op de markt en sindsdien hebben verschillende grote pc-fabrikanten samen met Google – Chromebooks onder hun eigen merknaam gemaakt. Je ziet in Nederland en Belgie voornamelijk Acer, Asus, HP, Dell en Lenovo Chromebooks..."
Lees verder »

maandag 4 mei 2020

Jamboard: 'whiteboard'-software van Google om te gebruiken op je pc of tablet (Android/iPad)

Het Jamboard is het fysieke, digitale whiteboard van Google, maar de 'software' voor dit digibord van Google kun je - middels de webtool Jamboard of de Jamboard-app voor Google Drive - óók gewoon gebruiken op jouw computer, Chromebook en/of tablet (Android / iPad).

De online webtool Jamboard 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Afbeelding 2: De webtool 'Jamboard'

zaterdag 2 mei 2020

'Chrome Canvas': een eenvoudig online tekenprogrammaatje van Google

Je kunt van Google vinden wat je wilt, maar Google heeft soms hele leuke online programmaatjes / tools. Zo'n eenvoudig en leuk online tooltje is Chrome Canvas.

Chrome Canvas is een simpel rechttoe rechtaan online tekenprogrammaatje. Het programmaatje werkt op tablets, smartphones, Chromebooks en (Windows) pc's/laptops.

Afbeelding 1: Chrome Canvas

Leesvoer..! Handige tips, how to's & interessante artikelen (21)

Dit is aflevering 21 van mijn overzicht met de leukste en handigste tips, how to's en artikelen die ik de afgelopen dagen las in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Meester Sander Academie: 'Gebruik je Digibord als een Pro - Leer alles over je digitale schoolbord'
"Bijna elke klas in Nederland heeft een digitaal schoolbord. Soms een scherm met een beamer, steeds vaker een touchscreen. Leuk zo’n scherm in je klas, maar wat kan je er allemaal mee? In deze cursus leer je welke tools jij kunt inzetten zodat je je straks een pro voelt tijdens je lessen. Alle tools die voorbijkomen zijn gratis te gebruiken en voor iedereen beschikbaar via internet..."
Lees alles over deze gratis online cursus »
Tweakers: 'Overheid waarschuwt NL-Alert-app te verwijderen wegens datalek'
"Het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt dat gebruikers van de NL-Alert-app deze van hun smartphone dienen te verwijderen. De app heeft te maken met een datalek, waardoor een externe dienst locatie- en andere persoonsgegevens kon verzamelen..."
Lees verder »