woensdag 13 mei 2020

Zo laat je jouw leerlingen YouTube-filmpjes bekijken zonder de storende afleiding en rommel die je rond de filmpjes op YouTube vindt

Stel je hebt een geschikt filmpje bij een les gevonden dat jouw leerlingen zelfstandig en bijvoorbeeld in tweetallen mogen (moeten) bekijken. Je wilt echter voorkomen dat jouw leerlingen ook de 'rommel' zien die rond een filmpje op YouTube staat en dus voor allerlei onnodige afleiding en ongewenst geklik kan zorgen. Op het internet staan allerlei online tooltjes om 'YouTube'-filmpjes te bekijken zonder al die hinderlijke en storende 'rotzooi' er omheen.

In deze blogpost beschrijf ik een viertal van deze gratis online tooltjes die je zonder registratie (zonder account) kunt gebruiken. Tot slot wordt uitgelegd hoe je filmpjes zonder afleiding kunt bekijken met de gratis webdienst Yurls.

4 Gratis webtools om 'YouTube'-filmpjes te bekijken zonder afleiding


#1. Safe YouTube

Afb. 1: Safe YouTube
Met Safe YouTube kun je 'YouTube'-video's aan jouw leerlingen vertonen op je digibord of jouw leerlingen 'YouTube'-filmpjes laten bekijken op de computers in de klas, zonder dat de leerlingen afgeleid worden door allerlei 'rommel' die je rond de filmpjes op YouTube zelf vindt. Safe YouTube is direct te gebruiken; je hoeft géén account aan te maken. Ik vind Safe YouTube een aanrader!
"You may be a teacher searching for free technology tools for teachers which enable them to watch and share YouTube videos with students in classroom in a safe and friendly way without any distractions or offensive comments that may scatter their attention, and in that case, Safe YouTube is for you. [Bron]"

Zo werkt 'Safe YouTube'

Plak de 'link' van het 'YouTube-filmpje' in het vak onder Generate your safe YouTube link en klik op de rode knop Generate Link. Zie afbeelding 2:

Afbeelding 2: Plak de 'link' van een 'YouTube'-filmpje in het vak

Als voorbeeld heb ik een uitlegfilmpje gebruikt van Leskompas: 'Aftrekken onder de 20'.

Na klikken op de knop Generate Link, verschijnt het venster hieronder: Safe YouTube link has been created succesfully. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3: Het venster 'Safe YouTube link has been created succesfully'

Je kunt nu twee dingen doen:
  • Klik op de groene knop Go To Safe View. Je komt dan meteen in het venster waar je het filmpje zonder allerlei afleiding kunt afspelen. Zie afbeelding 4:

Afbeelding 4: Het filmpje zonder allerlei afleiding afspelen

  • Of je klikt op de blauwe knop Customize / Crop. Zie afbeelding 3.
    Het venster Safe YouTube link has been created succesfully vouwt zich dan uit. Je kunt nu allerlei zaken instellen. Zie afbeelding 5:

Afbeelding 5: Je kunt allerlei zaken instellen

Klik vervolgens op de blauwe knop Save en dan op de groene knop Go To Safe View. Je komt dan in het afspeelvenster. Zie afbeelding 4.

Je kunt het filmpje in het afspeelvenster afspelen. Klik op deze 'link':

De mogelijkheden van 'Safe YouTube'


Afbeelding 6: De mogelijkheden van 'Safe YouTube'

De pagina 'Veelgestelde vragen'

Safe YouTube heeft een uitgebreide FAQ (Veelgestelde vragen). Zie de pagina 'Frequently Asked Questions'

Afbeelding 7: Veel gestelde vragen
Safe YouTube heeft ook een handige bookmarklet.

"A bookmarklet is a "one-click" tool which adds functionality to your browser where you can create safe YouTube videos directly while watching videos on youtube.com."

#2. ViewPure

Afb. 8: ViewPure
  • Ga naar ViewPure. Je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken.
  • Open in een nieuw tabblad YouTube. En zoek het gewenste filmpje op.
  • Kopieer de URL van het ‘Youtube’-filmpje en plak die in ViewPure.
  • Klik vervolgens op de donkerblauwe knop Purify.
  • Et voilà…: je ziet het opgeschoonde filmpje zonder allerlei rommel.
  • Je kunt ook het kleine oranje knopje Purify naar de bladwijzerbalk van je browser te slepen. Als je die bookmarklet naar de bladwijzerbalk hebt gesleept, hoef je niet meer naar de website ViewPure te gaan, maar kun je in YouTube – als je een filmpje hebt gevonden – op de bookmarklet in de bladwijzerbalk klikken en wordt het filmpje automatisch opgeschoond en getoond op ViewPure. Handig!!
  • Een uitgebreide FAQ (veelgestelde vragen) is aanwezig.
  • Je kunt ook fragmenten uit een filmpje knippen door de begin- en eindtijd van het gekozen fragment in te stellen.
  • Voorbeeld van een 'opgeschoond' filmpje: http://www.viewpure.com/_9O-S37Kr-4?start=0&end=0.

#3. Watchkin

Afb. 9: Watchkin
"Watch Youtube videos without distractions in a family-friendly environment.
When someone shares a youtube video with you, just copy and paste the URL into the search box and you’ll be taken to a clean page to watch your video. No distracting or potentially offensive videos will appear."
Met behulp van de 'Watchkin URL' kun je een filmpje delen met anderen (bijvoorbeeld via e-mail of op jouw Yurls) en op je sociale netwerken. Deze 'link' vind je onder het filmpje als je op 'More info' klikt. Zie afbeelding hieronder. Ook is er een 'bookmarklet' die je naar de bladwijzerbalk van je browser kunt slepen.
Een FAQ (veelgestelde vragen) is aanwezig.

Een voorbeeld van een filmpje opgeschoond met Watchkin: https://watchkin.com/a7eeba3fb0.

#4. quietube

Afb. 10: Quietube
Bekijk het uitlegfilmpje 'Quietube.com' (Engelstalig) op YouTube.
Een heel kort uitlegfilmpje vind je hier.

Om een filmpje 'op te schonen', moet je eerste de 'bookmarklet' naar de bladwijzerbalk van je browser slepen.
"To watch web videos without the comments and crap, just drag the button below to your browser's bookmarks bar. On any of the supported video pages, click the bookmark button to watch in peace."
Een voorbeeld van een filmpje opgeschoond met 'quiet tube': http://quietube7.com/v.php/https://www.youtube.com/watch?v=_9O-S37Kr-4.

Artikel...

In het Engelstalige artikel '6 Ways to Watch YouTube Without Any Distractions' (05 - 2018) op Makeuseof vind je nog behalve de hierboven beschreven tooltjes Viewpure en Watchkin nog vier andere tooltjes om 'YouTube'-video's zonder afleiding te laten bekijken.

Er zijn nog meer mogelijkheden om 'YouTube'-filmpjes te laten bekijken zonder storende afleiding. Je moet er alleen iets meer voor doen, maar dat is maar éénmalig! Ik beschrijf deze mogelijkheden hieronder.

'YouTube'-filmpjes zonder afleiding bekijken met Yurls

Als je een gratis account aanmaakt bij de webdienst Yurls en een Yurls maakt voor jouw groep, kun je op die Yurls filmpjes van YouTube plaatsen. Die filmpjes kunnen de leerlingen op de Yurls zelf bekijken, dus zonder allerlei rommel er omheen.
Afbeelding 11; Een 'YouTube'-filmpje plaatsen op Yurls

Als de leerlingen met de muiscursor het filmpje opstarten. verschijnt er een 'menubalkje' onder het filmpje. Zie afbeelding 12:

Afbeelding 12

Als leerlingen nu rechts op het 'vierkantje' klikken, wordt het filmpje in 'volledig scherm' vertoont, zonder de 'rotzooi' er omheen.

Overigens: Op deze wijze kun je filmpjes laten bekijken van meerdere 'video'-diensten, w.o. SchoolTV.

Het voordeel van Yurls is dat je alle filmpjes die je in enig schooljaar door jouw leerlingen wilt laten bekijken netjes en geordend (per vak / thema) bij elkaar kunt zetten, eventueel voorzien van vragen, opdrachten en opmerkingen. Ook is het mogelijk fragmenten van filmpjes te plaatsen.

Heb je een website of klassenweblog gemaakt voor jouw groep, dan kun je 'YouTube'-filmpjes ook op deze website / weblog plaatsen (insluiten / embedden) en 'schoon' bekijken. Het voordeel van het 'insluiten' van een filmpje op een website of (klassen)weblog is o.m. dat je bij het filmpje ook nog allerlei tekst (vragen / opdrachten), afbeeldingen en zelfs een quiz kunt plaatsen (bijvoorbeeld op Yurls) kunt plaatsen.

Uiteraard kun je ook een filmpje zonder allerlei afleiding erom heen invoegen in een Microsoft PowerPoint, PowerPoint Online of een Google Presentatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten