maandag 16 maart 2020

Alle scholen dicht. Hier een verzameling artikelen / websites met tips en 'links' voor afstandsonderwijs. Update 26 maart

De updates van deze blogpost staan onder de informatie over Yurls, onder het kopje: Een verzameling artikelen met tips en 'links' m.b.t. les op afstand. Dus even een stukje naar beneden scrollen!

Als jouw leerlingen thuis moeten leren, omdat de school vanaf maandag 16 maart is gesloten, kun je met een gratis Yurls-pagina lesmateriaal en huiswerk klaarzetten voor de leerlingen thuis (afstandsonderwijs). Heb je al een Yurls voor jouw klas, dan kun je overwegen om op die Yurls een aparte sub-pagina aan te maken met 'links' naar allerlei lesmateriaal waarmee de leerlingen thuis aan de gang gaan.

Heb je nog geen Yurls dan kun je hier een gratis account aanmaken. Voor je groep geschikt lesmateriaal kun je vinden op de 'Yurls'-en van collega's, door gebruik te maken van de 'Yurls'-zoekmachine. Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1: De 'Yurls'-zoekmachine

Op Yurls Nieuws en Tips noemt Sipke Kloosterman in de blogpost 'Thuis leren via Yurls' een aantal 'links' met lesmateriaal dat je op jouw Yurls kunt overnemen:
"De scholen worden voorlopig niet gesloten i.v.m. het coronavirus. In enkele andere Europese landen gebeurde dat wel. Mochten Nederlandse scholen uiteindelijk wel sluiten, dan kunnen leerkrachten met een Yurls-pagina lesmateriaal en huiswerk klaarzetten voor de kinderen thuis..."
Lees verder »
Nog wat aanvullende 'links' naar 'Yurls'-en met lesmateriaal:
Voorbeelden van 'Yurls'-en m.b.t. afstandsonderwijs:
    Yurls 'Thuis leren met Yurls | Coronacrisis'
    Met o.m uitlegfilmpje 'Microsoft Teams uitgelegd door kinderen' en 'Thuiswerken met Yurls tijdens coronacrisis - voorbeelden'

      Yurls Nieuws en Tips: 'Uitlegvideo’s, online sommen en internetopdrachten, quizzen en educatieve spelletjes voor jouw Yurls'
      "Met een gratis Yurls-account kun je als leerkracht, maar ook als ouder, eenvoudig digitale lessen ordenen voor de kinderen thuis op een eigen startpagina.
      Als je een pagina gaat vullen kun je gebruik maken van lesmateriaal op andere Yurls-pagina’s. Via de gereedschapsicoontjes voeg je voor jou relevant materiaal eenvoudig toe aan je eigen pagina..."
      Lees verder »

        Een verzameling artikelen met tips en 'links' m.b.t. les op afstand


        Update 26 maart

        "Wij willen graag ons steentje bijdragen in deze uitdagende periode, bijvoorbeeld door onze kennis en expertise te delen. Daarom stelden we onszelf de vraag: welke videotools kunnen docenten het beste inzetten om onderwijs op afstand aan te bieden? Bijvoorbeeld in de volgende situaties..."
        Lees verder »

        Update 24 maart

        "Nu de kinderen thuis zitten, beginnen ze elkaar te missen.  Samen ravotten op de speelplaats zit er niet meer in. Weetjes uitwisselen, afspraken maken, gewoon elkaar zien, kan niet meer.  Kinderen van de onderbouw kunnen moeilijk een beroep doen op Hangouts, Skype of Meet.  Daarom kunnen de kinderen elkaar nu ontmoeten op de e-speelplaats.  Het is een plekje op het internet waar de kinderen foto’s kunnen uitwisselen, teksten schrijven, video’s tonen en zelfs elkaar toespreken..."
        Lees verder »
        "Leerkrachten in Nederland hebben in korte tijd ontzettend veel werk verzet om kinderen ook thuis te kunnen laten leren. Een grote prestatie waar alle betrokkenen ook na de coronacrisis de vruchten nog van zullen plukken. Heel veel leerkrachten maakten afgelopen week een Yurls-pagina aan. Welkom! In deze extra nieuwsbrief vind je suggesties voor thuisonderwijs. Via de Y-icoontjes kun je relevante links eenvoudig toevoegen aan je eigen Yurls..."
        Lees verder »
        Vernieuwenderwijs: 'Afstandsleren: zo kun je toetsen op afstand (online toetsen)'
        "... Door het COVID-19 virus moeten veel leerlingen en studenten de komende tijd onderwijs op afstand volgen. Informatie wordt overgedragen via (live) video’s en opdrachten worden op papier meegegeven of digitaal gemaakt. Wat alleen een uitdaging kan zijn, is het toetsen. Op welke manier kun je goed online toetsen? In dit artikel enkele inzichten en tools..."
        Lees verder »
        "Om thuis in beweging te blijven en te oefenen met school heb ik deze toffe video’s voor je gemaakt. Kinderen kunnen de video’s zelfstandig kijken en meedoen met mijn les. Op deze manier oefenen zij de cijfers, vormen en kleuren, rijmen en de beginklank door bewegend te leren. Om het nog leuker te maken is er bij elke video ook een gratis download beschikbaar. Hiermee kunnen kinderen hun eigen oefeningen maken..."
        Lees verder »
        "Het is een verwarrende tijd voor leerlingen en leraren. De scholen zijn dicht maar het onderwijs gaat door. Er zijn online talloze lesideeën te vinden maar hoe zorg je er voor dat van al deze ideeën goed onderwijs kan worden gemaakt? Kidsweek, Schooltv en SLO bundelen hun krachten en werken samen om thuisonderwijs aan leerlingen uit groep 5 t/m 8 te ondersteunen..."
        Lees verder »

        Update 22 maart

        "Het is duidelijk dat lesgeven vanuit huis een andere aanpak vereist dan lesgeven op school. We hebben een tijdelijk platform gecreëerd met informatie en tools om docenten en leraren te helpen tijdens de corona-crisis. Wilt u een van de suggesties uitproberen, meld u dan aan met uw G Suite for Education-account. Als u nog geen account hebt, kan uw school zich hier aanmelden. Kom regelmatig terug, want we blijven al doende nieuwe informatie toevoegen en houden rekening met uw feedback..."
        Ga naar Google - Lesgeven vanuit huis »
        Annet Smit op Twitter:
        "Ik heb 6 nieuwe video's gemaakt over bijv. het plannen van een online vergadering/les in Teams. 1 over aanpassen van de vergaderopties, van groot belang bij m.n. online lessen. En 1 over opnemen van bijv. een mondeling examen.
        Zie: https://www.youtube.com/channel/UCU28euyc4zTa9rG2YDtEoXQ/"

        Update 21 maart

        Joanneke Prenger: 'Tips voor ouders | Wat kun je thuis doen aan het taalonderwijs' (pdf)


        PO Raad: 'Leveranciers leveren oplossingen voor alle leerlingen in het PO'
        "Om scholen te ondersteunen in het geven van onderwijs op afstand, is door de gezamenlijke educatieve marktpartijen gewerkt aan drie oplossingen..."
        Lees verder »
        Met Engeltalige tools.

        Vives: 'Veilig thuiswerkentijdens de coronacrisis'
        "Hoe werk je veilig thuis tijdens de coronacrisis? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft 4 tips om op een veilige manier gewoon aan het werk te blijven..."
        Lees verder »
        Vives: 'Naast lesgeven op afstand, nu ook rapportvergaderingen op afstand met Leerlingbespreking.nl'
        "Scholen die de rapportvergaderingen en leerlingbesprekingen op afstand door willen laten gaan kunnen tot de zomer kosteloos gebruik maken van Leerlingbespreking.nl..."
        Lees verder »
        Bureau Jeugd & Media: 'Mediaopvoeding tijdens de Corona-crisis'
        "Een vader vroeg via Mediaopvoeding.nl om extra tips voor mediaopvoeding tijdens deze dagen waarin de kinderen thuis zijn door de Corona-crisis: “Hoe voorkomen we dat ze de hele dag achter de tv gaan hangen, of alsmaar op hun laptop of hun smartphone gaan zitten?”..."
        Lees verder »
        Leraar24: 'In 5 stappen een goede lesvideo maken'
        "Een lesvideo maken over het onderwerp van de les kan een krachtige ondersteuning zijn van de leerstof. Voordat je aan de slag gaat met het maken van een lesvideo, is de voorbereiding belangrijk. Welk onderwerp kies je, hoe maak je een uitvoerbaar script en hoe zorg je voor een goede voice-over? Ook het aansluiten bij de belevingswereld van je leerling is belangrijk..."
        Lees verder »
        ------

        Karin Winters: 'Verzameling Tips en Links tijdens Corona thuis'



        Eduapp: 'Afstandsonderwijs - welke tools zet je in bij een Corona-lockdown?'
        "Het zit er aan te komen. De scholen op slot. Met deze tools kun je toch onderwijs op afstand blijven geven. [...] Een aantal leveranciers van tools hebben hun licenties tijdelijk gratis ter beschikking gesteld vanwege het sluiten van scholen ivm Corona. Waar dit bij ons bekend is zullen wij deze info in de notities toevoegen. Stappen: 1. heb helder waar de leerlingen mee aan de slag moeten (leerdoelen) 2. probeer waar mogelijk het materiaal digitaal te maken (desnoods foto van werkboek) 3. kies een tool om te gebruiken om je les te organiseren 4. maak je materiaal 5. stel het beschikbaar aan leerlingen 6. vraag hen feedback bij het geleerde..."
        Lees verder »
        Even oefenen - Aan de slag met rekenen, taal, spelling en meer…
        "Hier vind je websites voor groep 4 t/m 8 waar je, op school en thuis, kunt oefenen met rekenen, taal, spelling en meer."
        "Op deze verzamelpagina staan links naar Nederlandstalige educatieve websites waarop leerlingen zonder account kunnen oefenen op verschillende leergebieden.
        Het is zeker niet de bedoeling dat deze website de leerkracht vervangt. En het is ook niet gegarandeerd dat elke oefenwebsite past bij elke school, groep of leerling."
        Naar de website »
        Zie ook de pagina: 'Scholensluiting'"Verschillende leveranciers bieden diensten en producten aan zodat leerlingen ook thuis kunnen leren."

        Site4School: 'Eenvoudig online taken aanbieden voor leerlingen thuis in deze coranatijden'
        "Nu de meeste leerlingen thuis zitten, wordt overal geadviseerd om online taken aan te bieden aan de leerlingen.  Voor middelbare scholen is dat meestal geen probleem, maar in het basisonderwijs zie ik toch veel struikelblokken.  In de bovenbouw van een deel van mijn scholen, werd al naarstig gebruik gemaakt van de mailadressen waarover de leerlingen beschikken, maar dit is niet overal zo.  Daarom heb ik een manier uitgewerkt, gebaseerd op Google Drive..."
        Lees verder »
        Site4School: 'ICT-Corona-nieuwsbrief'
        "Het zijn surrealistische tijden, maar die scheppen ook opportuniteiten. Corona lijkt erin te slagen wat jarenlang moeilijk van de grond kwam: ICT en media gebruiken als onderwijstool. ICT is plots één van de belangrijkste tools geworden waarmee we onze leerlingen toch kunnen bereiken thuis.  Deze media-nieuwsbrief is hierop gericht. Je krijgt een uitgebreide verzameling van tips en mogelijkheden door elkaar. Er werd deze keer geen onderscheid gemaakt tussen kleuter, lager, zorg en directie. Ieder vindt wel wat voor hem/haar van belang is..."
        Lees verder »
        Juf-Hannah.nl: Werkbladen
        "De werkbladen zijn gesorteerd per vak. Als je op een link drukt, wordt het werkblad geopend in Word of een ander tekstverwerkingsbestand. Je kunt het blad dan bewerken, opslaan en natuurlijk printen. De werkbladen waar (PDF) achter staat, worden geopend in acrobat-reader. Deze bestanden kun je niet bewerken. Als je geen acrobat reader hebt, kun je het hier gratis downloaden.
        De antwoorden van elk werkblad kan je apart openen. Van enkele werkbladen is geen antwoordblad beschikbaar..."
        Naar de werkbladen »
        Juf Anke: 'Thuisonderwijs aan kleuters'
        "De komende tijd zijn de scholen dicht en de meeste kinderen zijn thuis. Je wilt zinvol met je kind aan de slag gaan, zodat hij of zij niet de hele dag op de bank hangt of voor een beeldscherm zit. Op deze pagina geef ik je tips waarmee je kleuter spelenderwijs leert..."
        Lees verder »
        Methodelink: Gratis gebruik van Methodelink
        "De basisscholen gaan voorlopig drie weken dicht. Bij Methodelink begrijpen we heel goed wat de impact hiervan is op de situatie bij de leerlingen thuis en voor al het onderwijzend en ondersteunend personeel.
        Wellicht zijn er ouders die samen met hun kinderen toch wat aan de leerstof willen doen. Daarom geven wij ouders en hun kinderen de gelegenheid om gratis zonder brin nummer in te loggen op de site. De leerlingen kunnen dan de educatieve filmpjes bekijken. In veel gevallen zijn de filmpjes voorzien van digitale vragen, waarmee gecontroleerd kan worden of ze de inhoud begrepen hebben. Uiteraard kunnen ouders dit ook samen met hun kinderen doen. De school kan dit aanbod doorgeven aan de ouders en vermelden dat er ingelogd kan worden met..."
        Lees verder »
        Schoolspot.nl: 'Praktische tips over lesgeven op afstand met Microsoft Teams' (e-mail)
        "We kunnen er de afgelopen dagen nauwelijks nog omheen: het coronavirus heeft ook Nederland in zijn greep. Dit stelt het onderwijs voor grote uitdagingen. De afgelopen dagen hebben we van veel scholen en besturen de vraag gekregen welke mogelijkheden er zijn om online les te geven op afstand en contact te houden met leerlingen, ouders en collega’s met behulp van Microsoft Teams. In deze mail een overzicht van de bronnen die wij de afgelopen dagen hebben gemaakt en verzameld die de helpende hand kunnen bieden..."
        Lees verder »
        Juffrouw Femke: 'Educatieve websites voor groep 5 t/m 8'
        "Ben je ook altijd op zoek naar educatieve websites voor je leerlingen? Online oefenen, leerspelletjes en instructiefilmpjes. Altijd handig voor in de weektaak, voor thuis of gewoon ter ondersteuning.
        Ik heb een overzicht gemaakt met educatieve websites voor de groepen 5 t/m 8. Per vak heb ik de websites onderverdeeld. Bovendien heb ik er een korte beschrijving aan toegevoegd..."
        Lees verder »
         Check dit blog dagelijks op nieuwe lesideeën!
        Juffrouw Femke: 'Thuisopdrachten handvaardigheid'
        "Op aanvulling van mijn lijst met educatieve websites voor kinderen die thuis moeten blijven, heeft onze vakleerkracht een lijstje gemaakt met thuisopdrachten handvaardigheid. Ik mag ze hier van haar delen. 🙂
        Het zijn opdrachten (zo veel mogelijk in thema “dieren”)  met een online instructie waarvoor alleen simpele materialen nodig zijn. Een leuke afwisseling bij het thuis werken..."
        Lees verder »
         Check dit blog dagelijks op nieuwe lesideeën!
        Klas van juf Linda: 'Thuis spelenderwijs leren in verband met corona'
        "Je kind blijft thuis van school, wat doe je dan? Ik heb allerlei leuke activiteiten bij verschillende vakgebieden verzameld om thuis spelenderwijs leren aan te kunnen bieden. Activiteiten die je met meerdere kinderen van verschillende leeftijden kunt uitvoeren en waarbij ze ‘stiekem’ aan het leren zijn..."
        Lees verder »
        Check dit blog dagelijks op nieuwe lesideeën!
        Juf Inger: 'Thuisonderwijs in groep 7/8 – Wat als de scholen sluiten?'
        "Momenteel zijn we in een bizarre fase beland. De scholen in de landen om ons heen zijn grotendeels gesloten en de laatste berichten geven mij het gevoel dat Nederland zal volgen. Wat moet ik als leerkracht regelen voor thuisonderwijs in groep 7/8? Al een aantal dagen volg ik alle berichten op Twitter en lees ik veel artikelen. Wat ik daaruit gehaald heb, is dat we moeten oppassen dat we onze leerlingen niet teveel tijd achter schermen laten zitten en dat de lesinhoud vooral gebaseerd moet zijn op herhaling van al eerder aangeboden lesstof. Nieuwe onderdelen aanbieden met een leerkracht via het scherm schijnt niet effectief te zijn..."
        Lees verder »
        Juf Maaike: 'Thuisonderwijs Corona'
        "Er zijn hardere maatregelen getroffen om het Corona virus tegen te gaan. Wellicht is je kind thuis, maar wil je toch dat het iets doet voor school. Ik laat je zien hoe je met leuke educatieve spellen thuisonderwijs kunt geven..."
        Lees verder »
         Check dit blog dagelijks op nieuwe lesideeën!
        Meester Sander.nl: 'Vraag van een leerkracht: Welke tools kan ik gebruiken voor afstandsleren?'
        "... Veel leerkrachten zijn aan het bekijken hoe ze lessen door kunnen laten gaan zonder fysiek op school aanwezig te zijn. In deze blog zet ik voor je op een rij welke mogelijkheden er zijn en geef ik tips. Ik schrijf deze blog dus omdat ik merk dat er veel behoefte aan tools en apps is en ik vragen krijg via mijn social media kanalen..."
        Lees verder »
         Check dit blog dagelijks op nieuwe berichten m.b.t. afstandsleren!
        Wij leren: '100 praktische tips voor ouders met kinderen die thuis leren'
        "Hoe kun je de dag op een zinvolle manier invullen, als je kind thuis is? In dit artikel geven we allerlei suggesties, om ouders te ondersteunen. We werken deze pagina doorlopend bij..."
        Lees verder »
         De Rolf groep: 'Tips voor leren op afstand'
        "Veel scholen worden momenteel geconfronteerd met vraagstukken over hoe gaan we vanuit huis in contact blijven met met onze leerlingen en lesgeven op afstand. Wat betekent dit straks voor lesgeven aan jouw leerlingen? Wat als ze niet meer op school kunnen komen, of dat jij als leerkracht niet meer op school mag komen? Bijgaande enkele tips hoe je vanuit huis les kan geven aan leerlingen die ook thuis zijn..."
        Lees verder »
        Uitgeverij Zwijsen: 'Thuislessen'
        "Volg vanuit huis de lessen van Veilig leren lezen kim-versie en Estafette"
        Website/URL: https://www.zwijsen.nl/in/thuislessen
        Heutink: 'Leren als de school dicht is - Tips voor thuis'
        "Aan de slag met werkboekjes en leerzame activiteiten.
        Tot zeker 6 april zijn alle scholen dicht. Wat nu? Om te zorgen dat je kind niet achter raakt én om de verveling tegen te gaan, biedt Heutink voor thuis handige hulpmiddelen."
        Naar de website » 
        Malmberg: 'Malmberg ondersteunt in afstandsonderwijs'
        "De scholen zijn gesloten, wat nu? Het coronavirus heeft op de scholen in Nederland een flinke impact. De continuïteit van het onderwijs kan hierdoor onder druk komen te staan. Malmberg ondersteunt scholen zo goed mogelijk in deze situatie..."
        Naar de website »
        Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs: Thuisonderwijs - hoe doe ik dat?
        "Welkom op onze speciale corona website, waar we als Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs iets van onze ervaringen willen delen nu ineens heel Nederland met thuisonderwijs te maken heeft.
        Nu de scholen zijn gesloten en veel kinderen thuis zitten, zal het voor veel mensen even zoeken zijn hoe invulling te geven aan het onderwijs. Waarschijnlijk heb je een hele berg huiswerk meegekregen. Duidelijk toch? Maar hoe vul je een dag in? Het is ook een mooi moment om te kijken hoe je kind nu eigenlijk leert. Misschien weet je dat allang en kun je er dus goed bij aansluiten. In elk geval is het een gelegenheid om dezelfde inhoud eens op een (heel) andere manier aan te bieden..."
        Naar de website »
        Marieke van Osch op LinkedIn: 'Afstandsleren kun je leren, het diepe in'
        "Het hoge woord is er uit. Vanwege Corona oftewel COVID-19 zijn vanaf 16 maart de scholen op slot. Of bijna. Er is een opvangplicht voor kinderen die twee ouders hebben die cruciale beroepen hebben om onze maatschappij op dit lage pitje draaiende te houden.
        Dus nu is het zaak dat de scholen afstandsleren gaan vormgeven..."
        Lees verder »
        ComputerIdee.nl: 'Kinderen thuis? Leer ze programmeren!'
        "Het ziet ernaar uit dat de scholen nog wel een tijdje dicht blijven, dus de kinderen zitten voorlopig thuis. Maar om nu weken te gaan gamen … Dan is zelf iets maken toch echt een beter idee! Speciaal voor nieuwsgierige en creatieve kinderen hebben we samen met onze collega-computerbladen een gratis cursus Scratch voor beginners gemaakt. Daarin maakt je kind kennis met de programmeertaal Scratch. Hij of zij leert alles wat nodig is om zelf te gaan programmeren..."
        Lees verder » 
        Kennisnet.nl: 'Scholen tijdelijk dicht door coronavirus; les op afstand biedt uitkomst'
        "De overheid heeft bekendgemaakt dat scholen grotendeels tot 6 april tijdelijk dicht gaan. Dit is besloten naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Leerlingen en leraren moeten thuis blijven om mogelijke besmetting tegen te gaan. Hoe nu verder? In dit artikel helpen wij u op weg..."
        Lees verder »
        Kennisnet.nl: Downloaden 'Stappenplan #lesopafstand: wat u kunt doen nu scholen (grotendeels) dicht moeten' (pdf-document)

        Kennisnet.nl: 'Onderwijs op afstand in het primair onderwijs'
        Nu veel scholen door het coronavirus te maken krijgen met lesuitval, dringt zich de vraag op hoe we als noodoplossing les kunnen blijven geven vanuit huis met behulp van ict. Het is nooit een volwaardige vervanging, maar wel een goed alternatief voor als er geen contactonderwijs meer mogelijk is. Is uw school nog open, dan is het goed om daar eigenlijk nu al met elkaar afspraken over te maken. In dit artikel laten we zien welke mogelijkheden scholen hebben..."
        Lees verder »
        Kennisnet -  Les 'op afstand'
        "Vandaag (15 maart) is bekend geworden dat door het coronavirus de scholen tot 6 april (in ieder geval) gesloten zijn.  Kinderen van ouders die werken in zogenoemde vitale sectoren (zorg, politie en brandweer) moeten wel op de scholen worden opgevangen. Door deze nieuwe situatie moeten we naar manieren zoeken om het onderwijs zo goed mogelijk voort te zetten.
        In al deze gevallen is het via digitale wegen mogelijk om contact met elkaar te hebben, om lesmateriaal en opdrachten te bereiken, om digitaal (formatief) te toetsen en om leerlingen te laten samenwerken.
        Voorwaarde is dat de leerlingen ook thuis de beschikking hebben over een pc met internetverbinding, microfoon en eventueel camera. Hebben je leerlingen een eigen (BYOD) device, dan is dat een groot voordeel. Is dat niet het geval, dan is het van belang dat met de ouders wordt overlegd of toegang via een desktop op laptop/tablet via huis mogelijk is. Zo niet dan is er in veel gevallen nog de mobiele telefoon..."
        Lees verder »
        Katholiek Onderwijs Vlaanderen: 'Afstandsleren'
        Prowise: 'School dicht? Leerlingen thuis? Zet je leerlingen thuis aan de slag'
        "School gesloten? Leerlingen verplicht thuis? Met deze praktische tips en trucs zet je je leerlingen thuis aan de slag. Zo faciliteer je heel eenvoudig leren op afstand en kan het onderwijs toch doorgaan...
        Lees verder »
        "Onze gratis Prowise Presenter software geeft zowel leerkracht als leerling veel mogelijkheden: maak zelf lessen of werkstukken, werk met innovatieve tools en creëer interactiviteit in de les." 
        Today's Teaching Tools: 'Onderwijs op Afstand - Corona Editie'
        "Inmiddels zijn er buitenlandse overheden die besloten hebben de scholen een tijdje te sluiten. Ook in Nederland wordt er druk gespeculeerd over of het met de verspreiding van het virus wel handig is om steeds mensen in een lokaal samen te laten komen en hebben verschillende universiteiten en hogescholen al lessen afgezegd. Scholen die overwegen tijdelijk hun deuren te sluiten, zijn druk aan het nadenken over hoe ze hun onderwijs dan kunnen invullen. Ik krijg meerdere mailtjes per dag met de vraag welke digitale leermiddelen eventueel zouden kunnen helpen om dit proces te ondersteunen. Hiertoe heb ik besloten een kort artikel te schrijven waarin ik de fases van een les doorspreek, en welke digitale leermiddelen ingezet kunnen worden om dit deel van de les op afstand toch vorm te geven. Onderaan dit artikel staat daarnaast een zoekkaart die je kunt gebruiken voor e-learning, oftewel, online onderwijs..."
        Lees verder »
        Today's Teaching Tools: Cursus 'Online onderwijs'
        "Deze korte online cursus is bedoeld om collega's te helpen hun onderwijs online vorm te geven. Al het materiaal dat in deze cursus staat mag vrij gedeeld, gekopieerd en gebruikt worden voor niet-commerciële doeleinden. Laten we elkaar vooral helpen ondersteunen waar we kunnen."
        Lees verder »
        Vernieuwenderwijs: 'Afstandsleren: zo maak je online onderwijs effectief'
        "Ineens moet het: online leren. Door de maatregelen rondom het coronavirus zitten er veel leerlingen en studenten thuis, maar dat betekent niet dat het leren ook meteen stopt. Sterker: ook op afstand is onderwijs mogelijk, maar dan wel in aangepaste vorm. Hieronder hebben we een verzameling gemaakt van verschillende mogelijkheden, oplossingen en manieren om te zorgen dat leerlingen en studenten ook online kunnen leren..."
        Lees verder »
        Vernieuwenderwijs:  Afstandsleren - Een wiki over afstandsleren (online leren)
        "Op deze Wiki vind je informatie over hoe je op een handige manier afstandsleren mogelijk kunt maken voor leerlingen en studenten.
        Je vind er categorieën van afstandsleren (of werken),
        met daarbij per categorie algemene tips en een selectie van handige, gratis tools (programma's, apps) die je daarvoor kunt gebruiken..."
        Lees verder »
        Digidactiek in de klas: 'Je leerlingen/studenten begeleiden van op afstand: tips en tools (corona)'
        "In deze post tracht ik uit eigen ervaring een bundeling van tools en tips aan te reiken waarmee de periode van de opschorting van de lessen door het corona-virus eventueel zinvol kan overbrugd worden..."
        Lees verder »
        The Whiteboard Blog: 'Building an Online Learning Toolkit : Some Great Tools to get Started'
        "With the Corona Virus / Covid-19 crisis gaining traction around the world, many schools are closing and moving their learning online. It’s not going to be possible to move seamlessly over to an online model, these things need planning, but there are apps and websites you could use to help incorporate aspects of collaboration..."
        Lees verder » 
        Komensky Post: 'Thuis online leren tijdens de Corona-crisis: 10 praktische tips'
        "Begin deze eeuw experimenteerden wij bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden in het gebruiken van digitale online-middelen op de Waddeneilanden. We noemden het project de Waddencampus. Op de Friese Waddeneilanden bestond op de kleine VO-scholen voor een aantal vakken al een lerarentekort. Hierbij werden leerlingen van kleine scholen verbonden.
        De lessen die wij hebben geleerd vormen de basis van onderstaande tips. Het grote voordeel is dat beschikbaarheid van digitale communicatiemogelijkheden in de laatste twintig jaar enorm is toegenomen..."
        Lees verder »
        Internetrecht door Arnoud Engelfriet: 'Oke mag ik dan wél thuiswerken (of e-lesgeven) van de AVG vanwege het coronavirus?'
        "Nederland is koploper thuiswerken, las ik op diverse plekken. Bestrijding van het coronavirus vereist dat we onszelf zo veel mogelijk isoleren, en thuiswerken is dan ook een logische maatregel (en ja, mijn kantoor is natuurlijk ook dicht nu). Ook het onderwijs is dicht, en daar wordt nu ook breed gegrepen naar elearning en video-oplossingen. En ja, vorige week was ik ook al aan het zeuren over de AVG maar ik kom er toch nog eens op terug want ik zie toch veel misgaan bij de snelle keuze voor video, monitoring en onderwijs op afstand..."
        Lees verder »
        Kopafbeelding 'schoolbord' van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten