dinsdag 26 mei 2020

17 Websites - waaronder 'YouTube'-kanalen - met allerlei instructie-/uitlegfilmpjes voor het basisonderwijs

Voor het basisonderwijs zijn er inmiddels heel wat websites en 'YouTube'-kanalen met uitlegfilmpjes (instructiefilmpjes) die je kunt inzetten bij de diverse vakken op de basisschool.
In deze blogpost vind je een overzicht van een aantal websites en kanalen op YouTube met gratis te gebruiken instructie- / uitlegfilmpjes voor rekenen en taal, maar ook websites waar je instructie- / uitlegfilmpjes kunt vinden voor de zaakvakken.

#1. Het Leerkanaal - Alle video's die je nodig hebt voor de basisschool


Schermafdruk 'Het Leerkanaal - Alle video's die je nodig hebt voor de basisschool'

Op de website Het Leerkanaal - Alle video's die je nodig hebt voor de basisschool staat een collectie instructie-/uitlegvideo's die varieert van computervaardigheden, taal, geschiedenis (alle 10 de tijdvakken), natuur en techniek, etc. En er komen - zo meldt hij - nog steeds video's bij. Zie ook het 'YouTube'-kanaal van 'Het Leerkanaal'.

Op Het Leerkanaal vind je instructie-/uitlegvideo's over studievaardigheden (werkstuk, spreekbeurt, boekbespreking);hoofdrekenen (optellen en aftrekken / delen en vermenigvuldigen), breuken, meten en maten, klok kijken en procenten. Uiteraard zijn er ook uitlegvideo's voor taal (grammatica, werkwoorden); wereldoriëntatie (geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek) te vinden en verder vind je er uitlegvideo's over het gebruik van een aantal 'Google'-producten: hoe werkt Google Drive, samenwerken, Google Documenten tips & trucs, Google Presentatie maken, animaties Google Presentatie. Ook een uitlegfilmpje over Kahoot ontbreekt niet en een filmpje over 'Welke plaatjes mag ik van het internet gebruiken?'. Bij de 'Downloads' staat een 'hulpblad metriekstelsel' (pdf), een 'stappenplan werkwoordspelling' (pdf) en een 'voorbeeld werkstuk' (pdf).

#2. Yurls 'Rekenvideo’s'



Op de Yurls 'Rekenvideo’s' verzamelt Yurls YouTube rekenvideo's die zijn geordend op onderwerp.
Je vindt hier o.m. uitlegfilmpjes over de volgende onderwerpen: getalbegrip, optellen, aftrekken, veremenigvuldigen, delen, breuken, klokkijken, procenten, verhoudingen en metriekstelsel: gewichten, lengtematen, oppervlakte maten en inhoud.

#3. Yurls 'Spellingvideo’s'



Op de Yurls 'Spellingvideo’s' verzamelt Yurls YouTube spellingvideo's die zijn geordend op onderwerp. Je vindt hier o.m. uitlegfilmpjes m.b.t. spelling aanleren groep 4-5-6-7-8 (voor het digibord), werkwoordspelling, algemene spellingregels, redekundig en taalkundig ontleden.

#4. De Sommenfabriek



'Flip de klas' of 'Flipping the Classroom” betekent dat je de praktijk van het lesgeven omdraait. 'De Sommenfabriek' is bij uitstek geschikt voor "flip de klas". Je kunt kinderen thuis de uitleg van een bepaalde paragraaf laten bekijken. Dat is dan huiswerk van ongeveer tien minuten. Bovendien kun je ze vragen het bijbehorende werkblad te printen en mee naar school te nemen. Omdat de werkbladen interactief zijn, heeft elk kind andere opgaven (die natuurlijk wel altijd exact passen bij de uitleg van de paragraaf). Op school kan de leerling dan de opgaven van zijn of haar eigen werkblad gaan maken. Omdat er bij elk werkblad ook een uitgewerkt antwoordblad hoort, kunnen de kinderen op school zelf aan de slag en hoeft de leraar alleen extra aandacht en uitleg te geven aan leerlingen die iets nog niet helemaal begrijpen… Lees verder op de sommenfabriek »

Een geweldig mooie site met uitlegfilmpjes en bijbehorende werkbladen die je kunt downloaden. Aanrader!

#5. YouTube-kanaal 'Ben je geflipt?!'



'Ben je geflipt?!' is gemaakt door de leerkrachten Christiaan van den Akker en Marijke Boudewijns. In de door hun gemaakte uitlegfilmpjes "leggen ze de lesstof uit, op een vrolijke manier. Volgens deskundigen kan dit helpen om sneller te leren dan uit schoolboeken. [Bron]"

#6. Jonatan Academie: Uitlegfilmpjes voor leerlingen door leerlingen



Op de website 'Jonatan Academie' vind je uitlegfilmpjes gemaakt door leerlingen voor leerlingen. Je vindt er filmpjes m.b.t. taal, rekenen/wiskunde en schrijven.

#7. YouTube-kanaal 'Goed Rekenonderwijs'



Op het YouTube-kanaal 'Goed Rekenonderwijs' van de Stichting Goed Rekenonderwijs vind je een grote hoeveelheid instructievideo’s, gemaakt door de Stichting Goed Rekenonderwijs. De video’s zijn voor alle kinderen nuttig en ze sluiten goed aan bij alle rekenmethodes. Na elke uitleg is het nodig om te oefenen, aldus de Stichting. Bij elk filmpje kunt je exact bijpassende werkbladen met uitgewerkte antwoordbladen vinden op  'De Sommenfabriek'(zie #4), evenals oefeningen en stap voor stap uitleg bij zelf ingetypte sommen. Je vindt er ook uitlegfilmpjes m.b.t. sommen uit de Citotoets.

#8. YouTube-kanaal 'Het Startpunt Uitleg'



Op het YouTube-kanaal 'Het Startpunt Uitleg' vind je uitlegfilmpjes rekenen bij de rekenmethode 'Pluspunt' voor groep 5, 6 en 7; de taalmethode 'Taal actief' en begrijpend lezen.

#9. YouTube-kanaal 'KhanAcademyNL'



Ook op het YouTube-kanaal van 'KhanAcademyNL' vind je uitlegfilmpjes voor rekenen, bedoeld voor groep 7 en 8.

 #10. YouTube-kanaal 'RekenTube'



Rekentube is een website met uitleg voor rekenen en wiskunde.Dit gebeurt aan de hand van filmpjes. Deze uitleg kan gebruikt worden door leerlingen die deelnemen aan de 2F of 3F rekentoets en door leerlingen die rekenen en wiskunde volgen op vmbo of praktijkonderwijs niveau.De tafels van vermenigvuldiging van één tot en met tien kunnen geoefend worden door mensen die dit nog niet goed beheersen of hiermee willen oefenen.Verder is er een pagina met tips en uitleg voor leerkrachten. Alle onderwerpen verwijzen naar een video op het YouTube kanaal van Rekentube.

Op het YouTube-kanaal 'RekenTube' staan o.m. interessante filmpjes om de tafel van 1 t/m 10 te leren.

#11. LesKompasTube



Filmpjes over klokkijken; optellen en aftrekken onder de twintig; lengte; oppervlakte; inhoud en inhoud vloeistoffen.


#12. Methodelink: Uitlegfilmpjes bij je methodes



'Methodelink' is een educatieve portal voor professionals in het basisonderwijs en de voorschoolse educatie. 'Methodelink' bestaat uit digitaal lesmateriaal (videoclips), speciaal bedoeld voor digitale schoolborden. Videoclips worden met en zonder zelf corrigerende, digitale vragen aangeboden. 'Methodelink' is afgestemd op de meest gangbare recente onderwijsmethoden. De videoclips zijn niet alleen ingedeeld naar onderwijsmethode, maar ook naar groep en thema/hoofdstuk, zodat je op eenvoudige wijze clips aantreft bij het thema waarover je lesgeeft.
Het gebruik van 'Methodelink' is geheel gratis. Het enige dat je moet doen is een account aanmaken.

    #13. Filmpjes ntr: Schooltv



    De filmpjes op 'Schooltv' kun je natuurlijk tijdens een les bekijken, maar je kunt de leerlingen een filmpje die past bij een les ook van te voren (pre-teaching) als 'huiswerk' thuis laten bekijken. Op school kun je er dan vragen over laten stellen. Je kunt de leerlingen dan ook een werkblad met vragen over het filmpje meegeven, dat ze - op de dag dat het onderwerp ter sprake komt - moeten meenemen. Kant-en-klaar materiaal vind je bijvoorbeeld bij de Mini-paden van Jack Nowee.

    Andere voorbeelden:
    - Interactieve schoolplaten: https://schooltv.nl/schoolplaten/
    - Snapje?: https://schooltv.nl/programma/snapje/
    - Bij de vakken: https://schooltv.nl/basisonderwijs/vakken/

    #14. Yurls 'Kijk en lees'



    Met de Yurls 'Kijk en lees' kunnen kinderen zelfstandig de filmpjes over woorden als maan, roos, vis bekijken. 

    #15. Het Klokhuis



    'Het Klokhuis' is al sinds 1988 op de televisie . 'Het Klokhuis' is een informatief jeugdprogramma van de NTR dat iedere werkdag wordt uitgezonden om 18.23 uur op Zapp (NPO 3). Kinderen tussen de negen en twaalf jaar leren elke dag iets over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord. De filmpjes van 'Het Klokhuis' kun je natuurlijk tijdens een les bekijken, maar je kunt de leerlingen een filmpje die past bij een les ook van te voren (pre-teaching) als 'huiswerk' thuis laten bekijken. Op school kun je er dan vragen over laten stellen. Je kunt de leerlingen dan ook een werkblad met vragen over het filmpje meegeven, dat ze - op de dag dat het onderwerp ter sprake komt - moeten meenemen. 

    #16. Kern van de Zaak: Digitale lessen voor het basisonderwijs



    Geen website met filmpjes, maar wellicht toch interessant. De website 'De Kern van de Zaak' bestaat uit een groot aantal zaakvaklessen – gemaakt met PowerPoint – voor de midden- en bovenbouw. Te gebruiken voor preteaching. Deze zaakvaklessen zijn gratis te gebruiken voor iedereen. Lees meer op de pagina 'Over KvdZ / Hoe kun je de Kern van de Zaak inzetten op jouw school?'

    #17. Willem Wever


    Willem Wever is een NCRV-programma voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. In Willem Wever kunnen kinderen prangende vragen stellen. Samen met de presentatoren gaan ze op zoek naar het antwoord.
    Op de website van Willem Wever kan een kind het antwoord op een vraag zoeken, video's bekijken, vragen insturen... Lees verder »
    Lees ook: Over Willem Wever »
    Het 'YouTube'-kanaal van Willem Wever »

    Tot slot...

    Er zullen ongetwijfeld nog veel meer websites en 'YouTube'-kanalen zijn met allerlei instructie- / uitlegfilmpjes. Mocht je nog een website of 'YouTube'-kanaal weten die niet in bovenstaande lijst staat, dan zou ik het zeer waarderen als je de URL van de betreffende website of 'YouTube'-kanaal via een reactie - onder deze blogpost - meldt...
    Kop-afbeelding van Pixel_perfect via Pixabay

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten