woensdag 20 mei 2020

Laat je leerlingen eens lekker puzzelen met een tangram

Onlangs las ik de interessante blogpost 'Exploring Tangrams with Google Drawings' op het weblog Control Alt Achieve van Eric Curts. In dit artikel beschrijft Curts hoe je met de module Google Tekenen een 'tangram'-puzzel maakt en hoe je deze - met Google Tekeningen gemaakte -tangram 'bestuurt'

Een tangram is een Chinese puzzel bestaande uit 7 stukjes - de tans -  die samen een vierkant vormen. Zie afbeelding 1:

Afb. 1: Door Oksmith [Public domain], via Wikimedia Commons

Deze stukken zijn vijf rechthoekige, gelijkbenige driehoeken van drie verschillende grootten, één vierkant en één parallellogram.
Met deze stukken kan een groot aantal figuren worden gevormd. Volgens de regels van het spel moeten alle stukjes worden gebruikt [Bron].

Leuk, dat je een tangram met Google Tekenen kunt maken, maar wil je jouw leerlingen online 'tangram'-puzzels laten oplossen, dan bestaan er ook kant-en-klare mogelijkheden.

ABCya Tangrams

Wil je jouw leerlingen online  'tangram'-puzzels laten maken dan is ABCya Tangrams erg leuk. De site is gratis te gebruiken en de leerlingen kunnen aan de slag zonder dat ze een account nodig hebben.

Afbeelding 2: Schermafruk 'Tangrams'

"Tangrams are fun for children of all ages. Complete the puzzle by moving and rotating the seven shapes. A fun way to work problem solving and visual spatial skills. [Bron]"
De leerlingen kunnen kiezen uit en klikken op één van de drie categorieën: 'makkelijk' (easy), 'gemiddeld' (medium) en moeilijk (hard).

Afbeelding 3: Drie categorieën

Iedere categorie bestaat uit zes niveau's (levels).

Afbeelding 4: De 'levels' in de categorie 'gemiddeld' (medium)

Er valt verder niets uit te leggen over hoe Tangrams werkt.Vanaf het begin wordt e.e.a. 'mondeling' in het Engels (dus ook een mooie oefening in het begrijpen wat er in het Engels tegen je wordt gezegd).

Afbeelding 5: Categorie 'Medium' - niveau 1

Een minpuntje is, dat er aan weerskanten van de puzzel nogal forse reclame staat. Wil je geen reclame op het scherm (de prijs die je betaalt voor 'gratis', dan moet je een account aanmaken én betalen. Je kunt ook op de kruisjes [X] klikken dat rechtsboven in de reclame staat, maar is een heel gedoe. Wil je dat allemaal niet, dan kun je een (gratis) adblocker installeren in jouw browser. De reclame wordt dan in ieder geval geblokkeerd.

Maar - ondanks de reclame - vind ik Tangrams erg leuk. Ik moet eerlijk zeggen: het is zelfs verslavend!

Nóg een leuke 'tangram'-puzzel

Een leuke tangram vind je ook op de website Gynzy Kids Oefenen. Je vindt de tangram op https://www.gynzykids.com/#/leerling/tools/tangram/statische-tool.

Afbeelding 6: De tangram op Gynzy.com


Nóg meer tangrams...


Tangram channel

Meer over tangrams en leuke 'tangram'-puzzels vind je op Tangram Channel. Zie de pagina 'All categories of tangram patterns'.

Afbeelding 7: The Tangram Channel

"The Tangram Channel provides teachers and students with a variety of free tangram activities."

Én...

Via Google zijn nog wel meer 'tangram'-puzzels te vinden, maar veel van die puzzels werken met Adobe Flash. Adobe stopt eind 2020 met de ondersteuning van Flash. Daarom heb ik de 'tangram'-puzzels die werken met Flash niet genoemd.

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten