dinsdag 3 maart 2020

Maak eens een educatieve en instructieve poster voor jouw groep

Je hoeft geen grafisch ontwerper te zijn om met eenvoudige middelen op je computer mooie educatieve en instructieve posters te maken voor jouw groep of voor het prikbord in de personeelskamer.

Instructieve posters lijken een beetje op infographics : bijvoorbeeld posters met allerlei begrippen voor o.m. rekenen, taal, spelling, geschiedenis, ICT en meer.

Op het internet staan allerlei gratis webapps waarmee je in no time allerlei posters kunt maken. Ook jouw leerlingen kun je met zo'n webapp allerlei soorten posters laten maken op de computer. Leerlingen kunnen middels een poster laten zien dat ze de leerstof / begrippen beheersen. Een opdracht zou kunnen zijn: maak een poster "Hoe vind je het onderwerp in een zin?"

Ook kun je leerlingen posters laten maken in het kader van een project of thema. Mogelijkheden genoeg! Zo zijn ze lekker creatief bezig met de computer. Handig is ook om de leerlingen bij het maken van posters in tweetallen te laten werken. Ze leren dan ook om samen te werken.

De meest handige papierformaten voor het maken van een poster

De meest handige papierformaten om een poster te maken voor in jouw klas zijn A4 of A3. Op de meeste fotokopieerapparaten kun je ook printen in A3-formaat.
Maak je een poster in Microsoft Word of Google Documenten, dan moet je de volgende documentformaten aanhouden:
  • 'A4'-formaat: 210 x 297 mm / 21 x 29,7 cm.
  • 'A3'-formaat: 297 x 420 mm / 29,7 x 42 cm.
Uiteraard kun je ook een hele grote poster maken door twee A3-vellen aan elkaar te plakken.

Meer over papierformaten kun je lezen op de websites

Aanwijzingen en tips voor het maken van een poster vind je o.m. op


Mooie posters maken doe je met gratis online programma's

Posters kun je maken in Microsoft Word. Heb je niet de mogelijkheid om Word in jouw groep te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je in de klas Chromebooks gebruikt, dan kun je ook gebruik maken van Word voor het web. Heb je Chromebooks in de klas, dan kun je ook uit de voeten met Google Documenten.

De komende weken bespreek ik een aantal online programma's / webapps waarmee je op een (eenvoudige) manier mooie posters kunt (laten) maken.

Kant-en-klare posters downloaden

Op het internet kun je websites vinden waar je gratis kant-en-klare educatieve en instructieve posters kunt downloaden.

Het gebruik van kant-en-klare posters gemaakt door anderen is natuurlijk reuze handig en scheelt een hoop tijd. Het nadeel ervan is dat ze wellicht niet passen bij (de aard van) je groep. In dat geval kun je beter wat tijd investeren in het zelf maken van een poster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten