dinsdag 19 mei 2020

Gespot! De website 'Mystery Quest' en de nieuwe webkwestie 'Vraag en antwoord'

Ongetwijfeld hebben de leerlingen van jouw groep al eens een  'webkwestie' (WebKwesties basisonderwijs) gemaakt. Een webkwestie is een internetopdracht waarbij de informatie, in ieder geval voor een flink deel, afkomstig is uit bronnen op internet.
Wil je meer weten over 'webkwesties' en de website 'WebKwestie', lees dan de pagina 'WebKwestie - Voorwoord'. De website 'WebKwestie' wordt beheerd door de John Demmers, leerkracht basisonderwijs en sinds 2003 webmaster van webkwestie.nl.

John Demmers heeft twee nieuwe websites gelanceerd: Mystery Quest en de webkwestie 'Vraag en antwoord'.

1. De website Mystery Quest



Een Mystery Quest zet leerlingen aan om een probleem op te lossen. Het kan zijn dat de leerlingen een bijzondere plaats op aarde (of daarbuiten) moeten opzoeken. Maar ook kan het zijn dat ze moeten zoeken naar een gebeurtenis, een natuurverschijnsel of een bekend persoon, enz.

Je kunt als leerkracht ervoor kiezen om dit raadsel in de klas te laten oplossen of als huiswerk mee te geven, zodat leerlingen er ook thuis mee aan de slag kunnen. Samen met klasgenoten en/of hun ouders.

De leerlingen krijgen een hint. Soms is die gemakkelijk, soms ook lastig. Zo zou de vraag over de afbeelding hiernaast kunnen zijn. Wat is dit? Met zo'n minimale hint moeten de leerlingen aan de slag...

Gedurende het schooljaar verschijnt er elke twee weken op maandag een nieuwe Mystery Quest.
De Mysterie Quests die al geweest zijn vind je hier en meer informatie over Mystery Quest vind je op de homepage van de website Mystery Quest.

2. De webkwestie 'Vraag en antwoord'



Gedurende de periode van de coronacrisis verschijnen op de webkwestie 'Vraag en antwoord' filmpjes van diverse bekende en minder bekende personen en organisaties. Aan de hand van een mini-college of een vraag-en-antwoord onderdeel zal deze persoon of organisatie via een filmpje tekst en uitleg geven over de meest gestelde of belangrijke vragen.

Er kunnen vragen gesteld worden over de onderwerpen:
  • Het brein met professor Scherder
  • Anne Frank
  • Natuur in de stad
  • Mindf*ck met Victor Mids
  • Safaripark Beekse Bergen
  • Ruimtevaart met astronaut André Kuipers
Binnenkort kunnen ook vragen worden gesteld aan professor Vincent Icke, astronoom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten