dinsdag 5 mei 2020

De 'Clipart Library': een 'bibliotheek' vol met gratis leuke plaatjes (clipart) en iets over Creative Commons Licenties...

Klakkeloos afbeeldingen downloaden van websites of via 'Google Afbeeldingen' om te gebruiken in je digibordlessen, werkbladen, werkboekjes, klassenweblog, enz. is niet zonder risico. Op het gros van de plaatjes - die je bijvoorbeeld vindt met 'Google Afbeeldingen' - rust auteursrecht. Met andere woorden: die mag je niet zomaar gebruiken. Je loopt dan het risico op een flinke claim van de maker van de afbeelding. Beter is het om afbeeldingen te downloaden en te gebruiken uit het 'publieke domein' en/of met een 'Creative Commons Licentie'.

Gelukkig zijn er ook websites waar je leuke plaatjes (clipart) gratis kunt downloaden. De Clipart Library is zo'n site.

Afbeelding 1: De 'Clipart Library'

Je kunt de afbeeldingen op deze site gebruiken voor zelfgemaakte werkboekjes, werk-/oefenbladen; op je digibord; voor je website, blog of de plaatjes delen op sociale netwerken. De afbeeldingen zijn niet bedoeld voor commercieel gebruik. In alle andere gevallen dien je een 'link' naar de Clipart Library toe te voegen. Lees ook de Clipart Library - Terms of Use (gebruiksvoorwaarden).

Hoe de Clipart Library werkt, zie en hoor je in onderstaand uitlegfilmpje...

Uitlegfilmpje: 'Clipart Library'



Bijschrift bij bovenstaand filmpje:
"Voor allerlei doeleinden kun je afbeeldingen en cliparts gebruiken. Denk maar aan nieuwsbrieven, folders flyers, posters, ... Als je op zoek bent naar gratis cliparts, kun je online terecht bij de Clipart Library. De cliparts zijn verdeeld in categorieën, maar je kunt ook specifiek naar iets zoeken. Een overzicht van Clipart Library in deze how to. (Bron)"

Een heel klein minpuntje...

Bij een aantal cliparts zie je allemaal kleine 'witte' en 'grijze' vierkantjes als 'achtergrond'. Zie afbeelding 2:

Afbeelding 2

Ik vind dat erg storend. Maar je kunt die 'blokjes'-achtergrond eenvoudig verwijderen met een online tooltje waarmee je achtergronden kunt verwijderen van afbeeldingen. Het gratis, eenvoudig en zonder account te gebruiken Remove.bg is een voorbeeld van een dergelijk tooltje. Na gebruik van Remove.bg ziet afbeelding 2 er zo uit:

Afbeelding 3

Je ziet dat de 'blokjes'-achtergrond nu is verdwenen.

Iets over 'Creative Commons Licenties'...


By Creative Commons [Public domain], via Wikimedia Commons

  • In een artikel op het internet las ik de tip om in een 'logboekje' (dat je hiervoor hebt gemaakt in Excel, Word, Google Spreadsheets of Documenten) te noteren welke gratis en vrij te gebruiken afbeeldingen je hebt gedownload; wanneer je dat hebt gedaan (datum); van welke website en wat de 'Creative Commons Licentie' bij de betreffende afbeelding is of dat de afbeelding afkomstig is uit het 'publieke domein'. Altijd handig als je een of andere claim aan je broek krijgt van iemand die beweert dat je zijn/haar auteursrecht hebt geschonden.
  • Controleer altijd goed of een afbeeling inderdaad gratis is en of je die afbeelding vrij kunt gebruiken: 'Creative Commons Licentie' / 'Publiek Domein'. Is dat niet het geval en gebruik je de betreffende afbeelding, dan overtreed je het auteursrecht van iemand en heb je kans dat je achteraf nog flink mag betalen.

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten