Gelukkig zijn er ook websites waar je leuke plaatjes (clipart) gratis kunt downloaden. De Clipart Library is zo'n site.
Afbeelding 1: De 'Clipart Library' |
Je kunt de afbeeldingen op deze site gebruiken voor zelfgemaakte werkboekjes, werk-/oefenbladen; op je digibord; voor je website, blog of de plaatjes delen op sociale netwerken. De afbeeldingen zijn niet bedoeld voor commercieel gebruik. In alle andere gevallen dien je een 'link' naar de Clipart Library toe te voegen. Lees ook de Clipart Library - Terms of Use (gebruiksvoorwaarden).
Hoe de Clipart Library werkt, zie en hoor je in onderstaand uitlegfilmpje...
Uitlegfilmpje: 'Clipart Library'
Bron: YouTube - 'Clipart Library' | ComputerIdeeTV - 17/04/2020
"Voor allerlei doeleinden kun je afbeeldingen en cliparts gebruiken. Denk maar aan nieuwsbrieven, folders flyers, posters, ... Als je op zoek bent naar gratis cliparts, kun je online terecht bij de Clipart Library. De cliparts zijn verdeeld in categorieën, maar je kunt ook specifiek naar iets zoeken. Een overzicht van Clipart Library in deze how to. (Bron)"
Een heel klein minpuntje...
Bij een aantal cliparts zie je allemaal kleine 'witte' en 'grijze' vierkantjes als 'achtergrond'. Zie afbeelding 2:Afbeelding 2 |
Ik vind dat erg storend. Maar je kunt die 'blokjes'-achtergrond eenvoudig verwijderen met een online tooltje waarmee je achtergronden kunt verwijderen van afbeeldingen. Het gratis, eenvoudig en zonder account te gebruiken Remove.bg is een voorbeeld van een dergelijk tooltje. Na gebruik van Remove.bg ziet afbeelding 2 er zo uit:
Afbeelding 3 |
Je ziet dat de 'blokjes'-achtergrond nu is verdwenen.
- Website/URL: http://clipart-library.com/
Iets over 'Creative Commons Licenties'...
- Maak je gebruik van afbeeldingen met een 'Creative Commons Licentie' dan dien je - als je de afbeelding 'openbaar' gebruikt (Yurls, klassenblog, werkbladen, werkboekjes, enz.) - de bij de afbeelding genoemde 'licentie' te vermelden. In de 'licentie' worden de voorwaarden genoemd waaronder je de afbeelding mag gebruiken.
Als je niet weet wat hier wordt bedoeld, kijk dan voor een uitgebreide uitleg op de website Creative Commons Nederland: 'Stappenplan gebruik Creative Commons-licenties' en wel de paragraaf 'Ik wil gebruik maken van een werk met een Creative Commons-licentie'
By Creative Commons [Public domain], via Wikimedia Commons |
- In een artikel op het internet las ik de tip om in een 'logboekje' (dat je hiervoor hebt gemaakt in Excel, Word, Google Spreadsheets of Documenten) te noteren welke gratis en vrij te gebruiken afbeeldingen je hebt gedownload; wanneer je dat hebt gedaan (datum); van welke website en wat de 'Creative Commons Licentie' bij de betreffende afbeelding is of dat de afbeelding afkomstig is uit het 'publieke domein'. Altijd handig als je een of andere claim aan je broek krijgt van iemand die beweert dat je zijn/haar auteursrecht hebt geschonden.
- Controleer altijd goed of een afbeeling inderdaad gratis is en of je die afbeelding vrij kunt gebruiken: 'Creative Commons Licentie' / 'Publiek Domein'. Is dat niet het geval en gebruik je de betreffende afbeelding, dan overtreed je het auteursrecht van iemand en heb je kans dat je achteraf nog flink mag betalen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten