Gedurende 42 jaar (1969 – 2011) ben ik fulltime werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs, waarvan 20 jaar (1980 – 2000) als (gediplomeerd) directeur.
Sinds 1 september 2011 geniet ik van mijn pensioen in 2015 werd ik òòk nog AOW-er.
De laatste 11 jaar van mijn carrière heb ik weer als leerkracht voor de klas gestaan. Tijdens deze periode was ik lid van de bovenschoolse 'Taakgroep ICT' van de Sophia Stichting (schoolbestuur) en redactielid van het personeelsblad 'Klasse' en heb in die hoedanigheid vele artikelen geschreven over onderwijs en ICT. Daarnaast ben ik webmaster geweest van de website van mijn school en de website van de Sophia Stichting.
Ik ben al heel lang actief op het internet. Mijn eerste echte website was 'Computers in de Klas'; daarna heb ik een aantal jaren een edublog gehad met dezelfde naam bij het toenmalige 'Web-log.nl'. Toen deze dienst offline ging ben ik in december 2010 gestart met mijn edublog 'Vanaf de Zijlijn'. Dit blog is in mei 2015 beëindigd en niet meer online.
In juni 2015 ben ik een nieuw edublog gestart bij Blogger.com onder de naam 'Edu-Curator'. Op dit blog was ik actief tot en met januari 2017. Dit blog laat ik voorlopig nog even online staan. Een handig archief!
Maar goed, stoppen met bloggen bleek achteraf toch niet zo'n heel goed idee. Ik kreeg echt 'afkickverschijnselen' - ik heb nu eenmaal een passie voor ICT in het basisonderwijs - dus ben ik begin maart 2017 gestart met het edublog 'Manssen blogt Vanaf de Zijlijn' om zo interessante, handige en leuke dingen te delen met wie hierin is geïnteresseerd. Ook dit blog bestaat niet meer.
Na een tijdje niet meer geblogd te hebben, ben ik in december 2019 met dit blog begonnen.
Op dit weblog cureer ik allerlei content, zoals die ik gespot, gezien en gelezen heb op 't web en mogelijk is te gebruiken in het (basis)onderwijs.
Daarnaast blog ik - zo nu en dan - over allerlei dingen en gebeurtenissen die ik interessant, leuk, mooi, opmerkelijk, onbenullig, de moeite waard, boeiend óf irritant vind.
In 2014 mocht ik de 'Ipon Stimulerings Award' (juryrapport) in ontvangst nemen voor mijn werk als 'edublogger'. Iets waar ik (nog steeds) erg trots op ben!
Content Curation
Op dit blog houd ik mij bezig met 'content curation'.Het leuke van content curation is dat je eigenlijk niet zelf iets hoeft te bedenken om over te bloggen. Koppen (Howard's Home - 2014) schrijft:
"Content curation is de kunst van het verzamelen van relevante content en het tonen op een goed beschikbare plek, waardoor lezers het snel en gemakkelijk kunnen lezen. Deze content kan uit onderzoek, nieuwtjes uit de sector, opinie artikelen van experts, handleidingen, voorbeelden van nieuwe diensten, interessante quotes, infographics en nog veel meer. Al deze content wordt vervolgens verzameld in een vorm die makkelijk leesbaar en aantrekkelijk is voor diegenen die zoeken naar specifieke informatie.1"
Waarom content curation?
Van Hall (Mediaweb - 2014) omschrijft het als volgt:"Als het goed is, lees je dagelijks over je vakgebied, dus waarom niet gelijk de nuttige informatie die je tegenkomt delen met je netwerk? Wanneer je met regelmaat waardevolle informatie deelt met je volgers, kun je daarmee een indrukwekkende reputatie opbouwen als expert op jouw gebied. En dat zonder zelf ook maar één origineel stuk content te creëren. Dat maakt content curation aantrekkelijk voor mensen die het moeilijk vinden om zelf te schrijven of daarvoor te weinig tijd hebben.2"
Voetnoten
1 Koppen, C. (2014, 20 mei). Wat is contentcuratie? (Content Curation). Geraadpleegd op 8 oktober 2017, van https://blog.howardshome.com/blog/wat-is-contentcuratie-content-curation
2 Hall, E. van. (2014, 19 juni). Content Curation: wat is het en hoe doe je het? [Blogpost] Geraadpleegd op 8 oktober 2017, van https://mediaweb.nl/blog/content-curation/