vrijdag 3 april 2020

'Full Proof - Wetenschap om zelf te doen!'. Interessante en leuke experimenten op 'Het Klokhuis' om thuis te doen

Onlangs schreef ik een blogpost over de websites Proefjes.nl en Expedition Chemistry - Ontdek hoe spannend chemie is! Deze twee websites staan vol met leerzame en leuke proefjes die leerlingen thuis kunnen doen. Onlangs vond ik op de website van 'Het Klokhuis' een serie filmpjes onder de titel Full Proof, waarin kinderen een aantal verrassende experimenten doen rondom één wetenschappelijk thema. Bij ieder filmpje kunnen leerlingen gratis twee werkbladen (stappenplannen) downloaden met daarin uitleg hoe zij zelf het betreffende experiment thuis kunnen uitvoeren.

De serie Full Proof is zeker de moeite waard om eens rustig te bekijken!


Wat is 'Full Proof'..?

"Een wetenschapsprogramma speciaal voor kinderen, gemaakt door de makers van Het Klokhuis. Op televisie wordt wetenschap vaak bedreven door mannen met witte jassen in een laboratorium. Full Proof gaat naar buiten en laat kinderen zélf de experimenten uitleggen. Het programma wordt over de hele wereld opgenomen. Want: natuurwetten zijn voor iedereen, over de hele wereld, hetzelfde. De locatie van de aflevering heeft altijd iets te maken met het thema.
Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Ze stellen veel vragen en willen weten hoe dingen werken. Een perfecte leeftijd om op een luchtige en leuke manier kennis te maken met wetenschap. Iedere aflevering van Full Proof wordt gepresenteerd door een ander kind. Zij doen een aantal verrassende experimenten rondom één wetenschappelijk thema, bijvoorbeeld 'oppervlaktespanning' of 'magneten'. De proeven zijn simpel, en bijna allemaal thuis na te doen met de inhoud van een keukenkastje. Kijkers kunnen thuis op basis van de afleveringen wetenschappelijk experimenteren, wetenschap wordt zo onderdeel van het dagelijks leven [Bron]".

Voorbeeld 'Full Proof' - elektriciteit

Onder het kopje 'Aan de slag' staan de twee werkbladen (stappenplannen) die gratis kunnen worden gedownload.

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten