donderdag 2 april 2020

Expedition Chemistry: leuke proefjes voor scheikunde, natuur & techniek voor kinderen op de basisschool. Heel geschikt voor thuisonderwijs

Enige tijd geleden vond ik de website Expedition Chemistry - een Nederlandse website - met ruim honderd verschillende leuke en leerzame scheikundeproefjes, speciaal voor kinderen op de basisschool. De proefjes kunnen ook thuis gedaan worden en dat is handig in deze tijden.

Schermafdruk homepage 'Expedition Chemistry'

Bij al deze proefjes wordt gebruik gemaakt van huis-, tuin- en keukenmaterialen zoals water, zeep en olie, maar lees wel eerst de pagina 'Veiligheid bij het uitvoeren van de proeven', voordat je jouw leerlingen met de proefjes laat beginnen. Je zou deze pagina ook vooraf kunnen bespreken met jouw leerlingen op het digibord.

Schermafdruk van een proefje

De uitleg bij de proefjes kun je ook printen. Handig!

Er is nog meer te vinden op deze website!

Behalve allerlei proefjes zijn er op deze website nog veel meer leuke, interessante en leerzame zaken te vinden:
  • Op de pagina 'Wist je dat...' staan allemaal interessante 'weetjes' rond het eigen lichaam, eten en drinken, geschiedenis, in huis, industrie en voorwerpen.
  • Oók leuk en interessant zijn de 'Kinderpagina’s' Op pagina’s delen Sanne en Chris hun ervaringen met scheikunde in hun dagelijks leven. Op iedere pagina staat een proef, een puzzel en een weetje over een bepaald thema. Heel leuk!
  • Ook handig zijn de pagina's 'Spreekbeurt met een proefje'. Op deze pagina's vinden de leerlingen o.m. [Bron]
    • Tien voorbeeldonderwerpen op de pagina Kies je proef voor een spreekbeurt met een proefje. Elk onderwerp bevat een proefje en aanvullende informatie voor een goede spreekbeurt.
    • Belangrijke punten voor het voorbereiden en uitvoeren van een proefje.
    • Tips bij het voorbereiden en houden van je spreekbeurt.
    • Een laatste checklist voor je je spreekbeurt houdt.
    • Informatie voor ouders en leerkrachten.
  • Meer informatie vind je op de pagina's 'Voor volwassenen'.

Tot slot...

De website Expedition Chemistry is gemaakt door C3, het 'Centrum JongerenCommunicatie Chemie' in Leidschendam en is beslist de moeite waard om eens rustig te bekijken. Wellicht dat je er wat mee kunt in jouw groep. Overigens vind je op deze website ook materiaal om in de lagere groepen (kleuters, groep 3 /4) te gebruiken.
"Door kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met chemie begrijpen ze meer van de wereld om hen heen. In het dagelijks leven kom je regelmatig in aanraking met chemie. Zelf een raket afschieten met een bruistablet, verf of klei maken: het is allemaal chemie en makkelijk uit te voeren in de klas [Bron]"
Kortom: deze website is beslist een aanrader!

Je vindt de proefjes ook op C3 Centrum JongerenCommunicatie Chemie - Proefjes.

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten