zaterdag 4 april 2020

Leesvoer voor 't weekend! Handige tips, how to's & interessante artikelen

Dit is aflevering 11 van het wekelijkse overzicht met leuke tips, handige how to's en interessante artikelen die ik de afgelopen week vond in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Met veel artikelen met handige tips en 'links' voor afstandsonderwijs / thuisonderwijs...

POLS Nieuwsbrief Basisonderwijs 2 april 2020 | Editie 458
'Rustboekje en werkboekjes Pasen | Thuisonderwijs'Deze nieuwsbrief staat vol met tips en 'links' voor jouw Yurls m.b.t. afstands- en thuisonderwijs.
Lees deze nieuwsbrief»
Digitaalspeciaal.nl: 'Yurls voor thuisonderwijs'
"De Yurls nieuwsbrief.
In de serie onderwijs op afstand heb ik vandaag deze post gevonden.
Ben je nu ook bezig met Yurls? Of ben je op zoek naar leuke ideeën, tips, links, werkboekjes?
Dan is deze nieuwsbrief heel handig..."
Lees verder »
Leonon Kinderboeken: 'GA WEG, COVID-19! GRATIS e-book voor kinderen over Covid-19!'
"Kinderen kunnen bang, gespannen of verdrietig worden door alle berichten over het Coronavirus. Wij geven je tips. Geschreven door ons redactieteam voor kleuters en basisschoolkinderen en geïllustreerd door Nie Hui. Beschikbaar als downloadbare PDF én handig bladerbaar magazine. En helemaal gratis..."
Lees verder »
de Rolf groep: 'Tips voor lesgeven op afstand'
"Veel scholen worden momenteel geconfronteerd met vraagstukken over hoe ze vanuit huis in contact blijven met hun leerlingen en collega's en hoe ze kunnen lesgeven op afstand. Wij ondersteunen, waar mogelijk, graag bij deze vraagstukken. Zowel op technisch- als didactisch gebied. Op deze pagina vind je tips en informatie voor lesgeven op afstand.
De pagina wordt continu vernieuwd door nieuwe inzichten..."
Lees verder »
Site4School: 'Hoe nieuwe leerstof vastleggen op video?'
"It brings free video calls and chats to desktop.
... De efficiëntste manier is om een les met nieuwe leerstof op te nemen op video en deze video aan te bieden aan jouw leerlingen.
Om een video te maken heb je een camera nodig.  Gelukkig bezit waarschijnlijk iedereen twee camera’s, namelijk die van de smartphone..."
Lees verder »
X, Y of Einstein?: 'Hoe werk je aan begrijpend lezen op afstand en meer!'
"Gisteren verschenen de vijf nieuwe video’s die de PO-raad, het Lerarencollectief en ResearchED Nederland maakten als ondersteuning in deze crisis. Deze video van Karin..."
Lees verder »
Digitaalspeciaal.nl: 'De lente in quarantaine'
"Digitale tools voor thuis en online onderwijs..."
Lees verder »
Vernieuwenderwijs: 'Online samenwerken: 4 tools die werken'
"Een van de dingen die lastig is om online te doen is echt goed samenwerken. Naast dat je niet bij elkaar zit, is het ook belangrijk dat het digitale gereedschap werkt om überhaupt samen te kunnen werken. Dus hoe doe je dat dan? In dit artikel lichten we verschillende voorbeelden uit waarmee leerlingen op afstand kunnen werken..."
Lees verder »
Charlotte's Law: 'Welke meeting tools kun je veilig gebruiken?'
"Er is steeds meer behoefte aan meeting- en webinartools, maar dan wel graag tools die aan de AVG voldoen. Ik kan ze lang niet allemaal beoordelen, maar ik kan je wel een aantal tips meegeven..."
Lees verder »
Leraar24: 'Onderwijs op afstand: zorg voor kwetsbare leerlingen'
"Elke leraar die nu halsoverkop thuisonderwijs verzorgt, moet keuzes maken: wat kunnen leerlingen online leren en wat is beter op papier? Begeleiding van en aandacht voor zwakkere leerlingen vraagt specifieke aandacht. Leraar24 vroeg aan een groep 4-leraar en een adjunct-directeur van een sbo-school hoe zij dat doen..."
Lees verder »
Digifemke: 'Thuisonderwijs tip: meester Freek'
"De kinderen in mijn unit zijn allemaal heel gek op Freek Vonk. Het leuke is dat Freek Vonk nu ook lessen maakt en deze op zijn youtube kanaal plaatst. Hij heeft er nu al 5 lessen op staan en er zullen er vast nog wel meer volgen..."
Lees verder »
Digitaalspeciaal.nl: 'Woordenschat met Pondr'
"Met deze tool besteed je aandacht aan woordenschat en zinsbouw. Kinderen met een TOS (taalontwikkelingsstoornis) hebben vaak een zwakke woordenschat en problemen met zinsbouw, hoe meer oefening ze krijgen, hoe beter. Maar ook kinderen zonder TOS  kunnen extra oefening op deze taaldomeinen vaak goed gebruiken. Heb je vraagtekens wat je zou kunnen doen aan deze domeinen maar ontbreekt het je aan tijd om er inspiratie voor te zoeken? Dan heb ik hier de ideale digitale tool voor jou, geschikt voor op je PC, laptop of op een iPad of tablet..."
Lees verder »
Kennisnet: 'Les op afstand'
"Bijna alle leerlingen van Nederland volgen op dit moment onderwijs vanuit huis. Maar hoe geef je goed les op afstand in het primair onderwijs (po), het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)? Op lesopafstand.nl helpen we je op weg..."
Lees verder »
Kennisnet: Les op afstand - informatie voor ouders
"De Corona-crisis zorgt voor grote problemen, ook voor scholen. Maar het onderwijs gaat gewoon door, vooral op afstand. Via huiswerk-pakketten, zorgvuldig door leraren in elkaar gezet, tot lessen via internet. De scholen doen hun werk, maar kunnen niet zonder de hulp van ouders. Ouders zijn de nieuwe onderwijsassistenten. Ga er maar aanstaan. Op deze pagina biedt Kennisnet informatie voor ouders over het begeleiden van hun eigen kinderen bij ‘les op afstand’..."
Lees verder »
SLO: 'Hoe houd ik zicht op de kwaliteit van het thuiswerk?'
"Je hebt leerlingen (dag/week)opdrachten gegeven. Sommige opdrachten kunnen leerlingen zelf nakijken of met hulp van anderen thuis. Maar bij veel opdrachten is dat lastig, omdat ze groter zijn of omdat het meer is dan goed/fout. Hieronder geven we enkele tips om jou én je leerlingen zicht te geven op hoe goed ze iets hebben gedaan..."
Lees verder »
NOS.nl: ''Anne Frank' vlogt over tijd in Achterhuis in nieuwe YouTube-serie'
"Wat als Anne Frank voor haar 13e verjaardag een camera had gekregen in plaats van een dagboek? Met die gedachte maakte de Anne Frank Stichting de YouTube-serie het Anne Frank Videodagboek. Daarin schrijft Anne niet, maar vlogt ze over de periode in het Achterhuis..."
Lees verder » 
Tumult: 'De populairste digitale tools op een rijtje'
"De afgelopen tijd zijn onze blogs over digitale tools populair. Begrijpelijk, want hoewel je in deze periode wellicht een overdaad aan informatie ontvangt, kunnen sommige tools het online lesgeven nou eenmaal makkelijker én leuker maken. Dus ga je toch op zoek naar tips. Om het je wat makkelijker te maken, zetten we de meest gelezen blogs van de afgelopen weken hieronder voor je op een rijtje. Wel zo overzichtelijk en wie weet zijn ze voor jou ook nuttig..."
Lees verder »
Digidactiek in de klas: 'Google voegt 'snelkoppelingen maken' naar bestanden toe in Drive'
"Samenwerken aan bestanden is één van de mooie functies in Google Drive. Soms gebeurt het dan je wil dat één bestand op meerdere locaties staat in Google Drive. Zonder dat het kopies zijn waardoor er verschillende versies ontstaan..."
Lees verder »
PC-Active: 'Gratis AI-cursus voor iedereen inclusief certificaat of diploma'
"De Nationale AI-cursus vertelt jong en oud over Artificial Intelligence (AI), de mogelijkheden van AI en hoe AI de wereld nu en in de toekomst verandert. Ontvang na de 6 uur durende cursus een certificaat, de AI-cursus junior voor kinderen tussen 10 en 14 duurt 1 uur ... De Nationale AI-cursus is gratis te volgen op www.ai-cursus.nl en bestaat uit 8 lessen..."
Lees verder »
NU.nl: 'Met deze zes apps kun je videobellen met familie, vrienden en collega's'
"Wereldwijd gaan landen op slot en overheden manen burgers om binnen te blijven. Hoe blijf je toch in contact met je collega's of je familie? Voor veel mensen is videobellen een optie. NU.nl vergelijkt zes videobeldiensten: Skype, Zoom, Hangouts, Houseparty, FaceTime en Microsoft Teams..."
Lees verder »
Dutch Cowboys: 'Heb jij de 3D-dieren van Google al in huis gespot?'
"Altijd al een krokodil, pinguïn, panda of tijger als huisdier gewild? Google heeft een nieuwe functie gelanceerd waarmee je dieren door middel van Augmented Reality (AR) in je huis neer kunt zetten. Je vindt deze dieren in de zoekmachine van Google, via de app of browser op je smartphone. Zoek je favoriete dier en je krijgt vanzelf de optie 'weergeven in 3D' te zien..."
Lees verder »
Engadget: 'Facebook debuts standalone Messenger app on Mac and PC'
"It brings free video calls and chats to desktop.
Today, Facebook is bringing its Messenger app to desktop. You can now access Messenger -- including unlimited and free group video calls -- on MacOS and Windows. The desktop app will sync across mobile, offer notifications for new messages and support Dark Mode and GIFs..."
Lees verder »
AndroidPolice: 'How to find a 3D skeleton, car, Santa, planet, and other cool AR objects in Google Search (Updated)'
"We're supposed to stay inside right now, but that shouldn't stop us from exploring things we'd normally see in museums or shops thanks to 3D models available in Google Search on Android and iOS. We've already covered which animals and pets you can lure into your home, but if you and your kids get tired of acting as an amateur zoologist, there is a whole world to explore, starting with planets and space crafts courtesy of NASA over anatomy all the way to shopping for shoes..."
Lees verder »
How-To Geek: 'What is Google Classroom, and Who Should Use It?'
"In the age of the digital classroom, it’s important to have virtual spaces for teachers, students, and the people supporting them. Google Classroom provides everyone involved with the learning process a centralized user-friendly hub for classwork collaboration..."
Lees verder »
Shake Up Learning: 'The Google Classroom Cheat Sheets for Teachers and Students!'
"I know teachers are seeking lots of extra resources to help with home learning during this unexpected school closure period.
So I’ve been working as quickly as I can to create two cheat sheets to help specifically with Google Classroom.
In this download, you will get two Google Classroom Cheat Sheets, one for teachers, and one for students..."
Lees verder »
MakeUseOf: 'Google Can Now Turn Your Photos Into Works of Art'
"You can now turn your photos into works of art, and all you need is the Google Arts and Culture app. This is because Google has added a new feature called Art Transfer to the app. And this lets you apply various art styles to a photo of your choosing..."
Lees verder »
Microsoft Windows Blogs: 'The top 10 reasons to switch to the new Microsoft Edge'
"...  Today, we announce a set of new consumer services from Microsoft including new consumer features in Microsoft Edge that help you stay organized and save time,  protect your online data and identity, and give you value back. If you haven’t tried the new Microsoft Edge yet, now is a great time to check it out.
Here are a few of my favorite new features in the new Microsoft Edge..."
Lees verder »
How-To Geek: 'How to Clear Cache and Cookies in Chrome'
"If you’re trying to fix loading or formatting issues to improve your browsing experience on Google Chrome, clearing your cache and cookies is an excellent place to start. Here’s how and what happens when you delete them..."
Lees verder »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten