donderdag 26 maart 2020

Educatieve websites voor leerlingen en online tools voor leerkrachten en leerlingen; voor thuisonderwijs en onderwijs op afstand

Deze blogpost is een aanvulling op mijn eerdere blogpost 'Alle scholen dicht. Hier een verzameling artikelen / websites met tips en 'links' voor afstandsonderwijs'.

Achtereenvolgens vind je 12 websites (portals) waar je educatieve websites en online tools kunt vinden en acht websites waar leerkrachten én leerlingen gratis en betaalde apps kunnen vinden voor hun smartphone en tablet (Android / iOS).

1. Juffrouw Femke: 'Educatieve websites voor groep 5 t/m 8'



"Ben je ook altijd op zoek naar educatieve websites voor je leerlingen? Online oefenen, leerspelletjes en instructiefilmpjes. Altijd handig voor in de weektaak, voor thuis of gewoon ter ondersteuning.
Ik heb een overzicht gemaakt met educatieve websites voor de groepen 5 t/m 8. Per vak heb ik de websites onderverdeeld. Bovendien heb ik er een korte beschrijving aan toegevoegd.
Onderaan de lijst vind je een Word-document met al deze websites. Aanvullingen zijn altijd welkom..."

2. Even oefenen - Aan de slag met rekenen, taal, spelling en meer… 



Op Even oefenen "staan links naar Nederlandstalige educatieve websites waarop leerlingen zonder account kunnen oefenen op verschillende leergebieden.

Het is zeker niet de bedoeling dat deze website de leerkracht vervangt. En het is ook niet gegarandeerd dat elke oefenwebsite past bij elke school, groep of leerling."

3. Eduapp: 'Afstandsonderwijs - welke tools zet je in bij een Corona-lockdown?'



"De scholen op slot. Met deze - op dit moment 40 - tools kun je toch onderwijs op afstand blijven geven..."

4. Educatietools



Educatietools "biedt een overzicht van interessante educatieve tools, waarbij je aan de hand van allerlei filters kan op zoek gaan naar DE geschikte tool voor jouw les.
Bovendien willen we niet stoppen bij een opsomming van tools maar jullie ook een praktijkvoorbeeld en handleiding bezorgen.
Tot slot kan je de tool beoordelen zodat collega’s weten wat jij van de tool vindt en hoe je hem gebruikt."

5. OnderwijsTools 



Onderwijstools is een website van de Arteveldehogeschool in Gent. De tools zijn onderverdeeld in categorieën.

6. Yurls 'Toolbox GO!' 



Toolbox GO! "is opgebouwd volgens de 'Taxonomie van Bloom' en gebaseerd op 'The Padagogy Wheel V5.0' waar ook het 'SAMR model' in verwerkt werd.
Elke tool is een middel om je doel te bereiken en geen doel op zich.
Verschillende tools kan je op verschillende manieren gebruiken, ze kunnen dus ook binnen de taxonomie van Bloom op een andere manier worden ingezet.
Bijvoorbeeld:
  • analyseren: met je leerlingen brainstormen via een mindmap en linken leggen
  • toepassen: presenteren via een mindmap
  • onthouden: mindmappen met je leerlingen, wat hebben we geleerd?"

7. Yurls 'kleuters'



Op de Yurls 'kleuters' vind je veel 'links' naar 'Yurls'-en voor kleuters, werkboekjes voor kleuters, opdracht-tekenbladen en kleuterspelletjes.

    8. KlasCement



    Kijk ook op:
    KlasCement voor de kleuterklas
    ICT op KlasCement
    KlasCement Deelsites

    9. Internetwijzer Basisonderwijs



    Gratis lesmateriaal en meer!

    10. Basisonderwijs.online



    Leermiddelen en digibordportal voor het primair onderwijs

    11. Webpaden en meer...



    Op de bekende Yurls 'Webpaden en meer...' vind je o.a. ontzettend veel online internet opdrachten. Leuk om thuis te laten maken.

    12. 123 lesidee



    Uit de 123Lesidee.nl nieuwsbrief over thuisonderwijs:
    "Beste juffen, meesters, ouders en kinderen...welkom op 123lesidee.nl in deze tijd van crisis. Onze site is ideaal om in te zetten voor thuisonderwijs. Online leren of thuis aan de slag met de werkbladen...het kan hier allemaal.Verder volgen hier een aantal tips..."
    Lees verder »

    Educatieve apps voor smartphone en tablet (Android / iOS)

    Hieronder een overzicht van websites met (gratis/te betalen) apps die leerlingen en leerkrachten kunnen gebruiken op hun smartphone en/of tablet.

    Gerelateerde blogposts

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten