vrijdag 21 februari 2020

'Grafiektool': handige gratis online Nederlandstalige 'grafieken'-maker voor leerkrachten

Op grafiektool.nl kunnen leerkrachten - online  en gratis, zonder een account te hoeven aanmaken - in vijf stappen online grafieken en diagrammen maken, delen en bewerken. Zo maak je op grafiektool.nl onder andere staafdiagrammen, lijngrafieken, taartdiagrammen, XY-grafieken en Bubblediagrammen.

Deze grafieken kun je gebruiken bij je digibordlessen of op werkbladen / in werkboekjes. Je kunt je grafieken als ze klaar zijn downloaden naar je pc.

In 5 stappen een grafiek of diagram


Stap 1: Grafiek Ontwerpen

In deze stap kies je welk grafiektype je wilt maken. Kies voor een staaf of lijn grafiek of voor een andere grafiek. Als je je keuze hebt gemaakt, kun je onder de plaatjes van de grafieken met behulp van een aantal instellingen je grafiek verder personaliseren. Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1: Een type grafiek kiezen

Stap 2: Data Toevoegen

In deze stap vul je de gegevens/data van je grafiek in. Kies eerst hoeveel items en/of groepen je wilt tonen. Als je b.v. een staafdiagram wilt maken over de appelverkoop over de maanden januari tot en met december, dan kies je voor 1 groep (appels) en 12 items (de maanden van het jaar). Wil je daarnaast ook de verkoop van bananen tonen, kies dan voor 2 groepen. Zie afbeelding 2:

Afbeelding 2: Data toevoegen

Stap 3: Labels en Fonts

In deze stap bepaal je de instellingen voor je datalabels en kun je het font type en fontgrootte kiezen voor je grafiek of diagram. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3: Labels en Fonts

Stap 4: Toon grafiek

Als je de bovenstaanden stappen hebt doorlopen, kun je door hier op te klikken je grafiek bekijken en kijken of alles goed is ingevuld. Zie afbeelding 4:

Afbeelding 4: Toon grafiek

Stap 5: Bewaren en Delen en/of grafiek downloaden

In deze stap kun je je grafiek versturen per mail naar jezelf of iemand anders. Als je je hebt geregistreerd en als je bent ingelogd, kun je in deze stap ook je grafiek opslaan, zodat je je grafiek later weer kunt openen en bewerken. Je dient dan wel een account aan te maken (registreren).
Zie afbeelding 5:

Afbeelding 5: Bewaren en Delen en/of grafiek downloaden

Grafiek online bewaren

Klik je op de optie Bewaar je grafiek plaatje online, dan verschijnt het volgende venster. Zie afbeelding 6:

Afbeelding 6: Grafiek online bewaren

Conclusie

  • Grafiektool.nl is een hele mooie tool om online grafieken en diagrammen te maken.
  • De tool is gratis en je kunt meteen aan de slag, want je hoeft geen account aan te maken om grafieken te kunnen maken..
  • Wil je de grafiekgegevens bewaren of de grafiek op een later tijdstip wijzigen, dan die je een (gratis) account aan te maken.
  • Je kunt jouw gemaakte grafiek downloaden als afbeelding (PNG - JPG), als PDF en de gegevens van jouw grafiek downloaden als CSV.
  • De gedownloade grafiek kun je gebruiken om een visuele voorstelling te maken bij jouw digibordlessen of de afbeelding van jouw grafiek in een infographic of werkblad te gebruiken.
  • Het is handig als je de gegevens voor de grafiek eerst even op een kladblaadje schrijft. Dat werkt wat vlotter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten