vrijdag 7 februari 2020

5 Handige en gratis gereedschappen om leerlingen en leerkrachten onherkenbaar te maken op foto's (blurren)

Het publiceren (openbaar 'delen') van foto's waarop leerlingen en leerkrachten staan - bijvoorbeeld op Facebook, Twitter, een klassenblog of de website van de school - is gebonden aan 'privacy'-regels.

Ouders moeten namelijk toestemming geven voor het online publiceren van foto's waar hun kind op staat. En.., ook leerkrachten moeten hiervoor hun toestemming geven!

Dit geldt óók voor filmpjes die tijdens enige schoolactiviteit worden gemaakt. Hoe je gezichten van leerlingen en leerkrachten onherkenbaar maakt op filmpjes die je publiceert op YouTube komt aan de orde in een volgende blogpost.

Het is natuurlijk jammer en sneu als ouders en/of leerkrachten deze toestemming weigeren te geven en een leuke foto hierdoor niet geplaatst kan worden op een sociaal netwerk, klassenblog of de schoolwebsite. Een oplossing zou kunnen zijn de gezichten van betreffende leerling leerlingen of leerkracht op de foto onherkenbaar te maken. Maar ook dit moet je bespreken met de betreffende ouders en/of leerkrachten en hier toestemming voor vragen! Wellicht dat zij in in dit geval wel toestemming geven...

Wat is 'blurren'?

Het onherkenbaar maken van gezichten en of objecten (bijvoorbeeld kentekenplaten van auto's) op foto's en in filmpjes heet 'blurren' en dient om de privacy te beschermen.

Gezichten en voorwerpen onherkenbaar maken op foto's


1. Foto's 'blurren' in 'Paint'

Op het weblog 'Gerrit's Place' vond ik onderstaande truc om in 'Paint' - het tekenprogrammaatje dat iedereen heeft die een 'Windows' desk- / laptop heeft - een foto te 'blurren'. 'Paint' zit 'ingebakken' in Windows. In 'Windows 10' vind je 'Paint' als je het 'Windows-menu' opent en vervolgens klikt op 'Accessoires' > 'Paint'. Ik gebruik de nieuwste versie van 'Windows 10' en daar staat 'Paint' ook in!
  • Selecteer het gebied van de foto dat je wilt 'blurren'. 
  • Houd nu de CTRL-toets ingedrukt en toets een aantal keren op de '-' toets in het numerieke gedeelte van het toetsenbord. Het geselecteerde gebied wordt steeds kleiner.
  • Vervolgens houd je weer de CTRL-toets ingedrukt en toetst op de '+' toets in het numerieke gedeelte van het toetsenbord, totdat de selectie weer de originele grootte heeft.
Blijkt het gezicht / object niet onherkenbaar genoeg te zijn, herhaal dan bovenstaande handelingen. Onthoud dan wel het aantal malen dat je op de '-' toets hebt gedrukt, want je moet evenzoveel keren op de '+' toets drukken.
Let erop dat je het geselecteerde gedeelte ook niet te klein maakt, want als je het daarna weer gaat vergroten, is de hele foto verknoeid. Je moet het gewoon even uitproberen.

Persoonlijk gebruik ik op mijn 'Windows'-laptop het geweldige 'open source'-programma 'Greenshot' om foto's te 'blurren'. 'Greenshot' is m.i. een 'alles-kunner' en gratis te downloaden! En.., het 'blurren' gaat hier veel eenvoudiger dan in 'Paint'. Een aanrader dus!

2. PhotoHide: webtooltje dat alleen 'blurt'

Een handig webtooltje dat ik tegenkwam is PhotoHide (gratis - géén account nodig - online, dus niks downloaden). Met dit webtooltje kun je alléén 'blurren'. Ik heb het tooltje niet uitgeprobeerd!

Bron: YouTube - 'Photohide.com howto' | ThePhotoHide - 08/10/2015
Op het internet staan genoeg gratis te gebruiken fotobewerkingsprogramma's waarmee je foto's kunt 'blurren'.

Nòg drie gratis webtools om gezichten, onherkenbaar te maken

In het artikel 'How to Easily Pixelate or Blur Your Images Online' op de website 'Makeuseof' kwam ik twee handige en gratis webtooltjes tegen waarmee je personen, teksten (bijvoorbeeld namen) en objecten onherkenbaar kunt maken. Ook hoef je geen account aan te maken. De uitleg van beide tooltjes vind je in het genoemde artikel en bij de tooltjes zelf.

1. LunaPic > Adjust > Pixelate of LunaPic > Adjust > Blur

Drie mogelijkheden om gezichten/voorwerpen onherkenbaar te maken:
    - Website/URL:
    https://www2.lunapic.com/editor/?action=pixels
    https://www2.lunapic.com/editor/?action=blur

    2. Facepixelizer: Privacy Image Editor >  Anonymizer

    Op de website van 'Facepixelizer' staat o.m. een 'uitlegfilmpje' (video tutorial). De moeite waard om te bekijken! Een aanrader!
    - Website/URL: https://www.facepixelizer.com/

    3. Redacted 

    Ook met de gratis online tool Redacted kun je gezichten op foto's 'blurren'.
    "This tool lets you redact parts of an image, by adding a blurred, pixelated of black boxes to specific areas." Eenvoudig tooltje, dus een aanrader!
    - Website/URL: https://marky.space/redacted/

    Artikel

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten