dinsdag 23 juni 2020

Zie je een dier in je huis of tuin en weet je niet wat het is? Zoek het dan op in de Dierenzoeker

Met behulp van de website Dierenzoeker - ontwikkeld door Het Klokhuis en Naturalis - kunnen leerlingen veel voorkomende huis-, tuin- en keukendieren in Nederland opzoeken. Handig als ze niet weten wat voor dier dat is dat ze tegenkomen. Op dit moment staan er rond de 400 verschillende dieren in de Dierenzoeker.

Afbeelding 1: Homepage 'Dierenzoeker'

De Dierenzoeker is bedoeld voor leerlingen in de leeftijd van ongeveer 7-12 jaar. In de Dierenzoeker kunnen de leerlingen Nederlandse dieren vinden die ze in en rond het huis tegenkomen.
"Zie je een dier in je huis of tuin, en weet je niet wat het is?
Kijk goed en ontdek het in de Dierenzoeker."

Hoe werkt de Dierenzoeker?

  • De leerling moet een aantal vragen over het door hem/haar gevonden dier beantwoorden. Die vragen staan in het menu van de Dierenzoeker. Zie afbeelding 2:

    Afbeelding 2: Het 'menu'

    • Via het beantwoorden van de vragen 'lijkt op', 'leefgebied', 'seizoen', 'grootte', 'kleur', 'kop', 'lichaam', 'poten', 'vleugels', 'gedrag' of 'beginletter' over het gevonden dier, wordt de selectie dieren steeds kleiner. Zie een voorbeeld in afbeelding 3:

      Afbeelding 3: Vragen beantwoorden om het dier te vinden

      • Het maakt niet uit met welke vraag de leerling begint en zij/hij hoeft ze ook niet allemaal te beantwoorden. Soms is het mogelijk om meerdere antwoorden op een vraag te geven (bijv. de kleur - een dier kan zowel rode als groene kleuren hebben). 
      • Leerlingen kunnen de geselecteerde kenmerken ook weer verwijderen en daarna opnieuw beginnen met zoeken.
      • Op dit moment kunnen leerlingen de volgende dieren determineren: vogels, zoogdieren, vliegen en muggen, zweefvliegen, spinnen, pissebedden, duizend- en miljoenpoten, vlinders, bijen en hommels, wespen, mieren, sprinkhanen en krekels, cicaden, wantsen, amfibieën (kikkers, padden en salamanders), kevers, wormen, slakken, vissen, libellen en allerlei slootbeestjes.
      • In de Dierenzoeker zitten alleen Nederlandse dieren die je dichtbij huis kunt aantreffen. Buitenlandse dieren, zoals de panda of de leeuw, staan dus niet in de Dierenzoeker. Nederlandse dieren die heel zeldzaam zijn, zitten ook niet in de Dierenzoeker, net als dieren die je alleen ver van huis, bijvoorbeeld in de zee, kunt vinden [Bron].

      Meer informatie vind je op de 'website'-pagina 'Veelgestelde vragen' »

      De Dierenzoeker is ook (gratis) beschikbaar voor smartphones en tablets »

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten