maandag 6 april 2020

Leesvoer over thuis-/afstandsonderwijs. Handige tips, ideeën & interessante artikelen (1)

Een overzicht (aflevering 1) met tips en leuke ideeën, handige how to's en interessante artikelen over thuis- /afstandsonderwijs, die ik vond in mijn RSS-lezer. Ik wil dit alles graag met jullie delen. Misschien heb je er iets aan...

Juf Tania: 'Yurls: 5 handige weetjes'
"In onze school is elke klas gestart met een yurls-pagina. Daar verzamelen we alle educatieve links die de leerlingen nodig hebben tijdens de afstandslessen. Dat is niet alleen handig in corona-tijd. Ook nadien heb je dan een plek waar alle info, relevant voor jouw vak of klas, verzameld is..."
Lees verder »
NOS Jeugdjournaal: 'Extra School-tv voor kinderen zonder tablet'
"Voor kinderen die thuis geen laptop, tablet of internetverbinding hebben, worden er vanaf nu iedere schooldag leerzame programma's uitgezonden op het kanaal NPO Zappelin Extra..."
Lees verder »
SLO: 'Onderwijs en educatie op afstand'
"Kleuters en onderwijs op afstand passen eigenlijk niet bij elkaar. En dat geldt ook voor peuters en voorschoolse educatie op afstand. Peuters en kleuters missen de andere kinderen, de uitdagende hoeken, de pedagogisch medewerker, juf of meester en de dagelijkse routine.
Op dit moment is het voor de professional het belangrijkste om contact te houden met de kinderen. Het is fijn als je daarbij ook nog leuke en leerzame activiteiten kunt aanreiken aan ouders. Ook de volgende bestaande SLO-publicaties kunnen je wellicht hier bij helpen..."
Lees verder »
Media ukkie dagen: '7 herkenbare vragen over media en opvoeden beantwoord'
"Het is een ongewone tijd en de maatregelen tegen corona zorgen voor uitdaging bij iedereen. Je kinderen gaan misschien niet naar de opvang of school, terwijl je als ouder misschien ook wel moet werken vanuit huis. In veel jonge gezinnen zal meer gebruik worden gemaakt van media. Jonge kinderen zijn er dol op. Extra schermtijd is vaak een feest, maar hoe zorg je dat het leuk én veilig is? En hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding..."
Lees verder »
"Door de corona-crisis zijn veel digitale kinderboeken tijdelijk gratis!
Op deze website zijn links verzameld.
Zo weten ouders, leerkrachten en kinderen waar ze digitale kinderboeken kunnen vinden..."
Lees verder »
Juffrouw Femke: 'Complimentenkaart voor ouders en leerlingen'
"Het is een gekke tijd.
Leerlingen moeten al drie weken thuis aan school werken. Ze zien hun klasgenoten en de leerkracht niet, of alleen online.
Ouders nemen veel taken over van de leerkracht, terwijl ze zelf ook vaak thuis moeten werken.
Dat verdient in mijn ogen héél veel complimenten!
Daarom maakte ik deze complimentenkaart..."
Lees verder »
HCC.nl: 'Geen webcam? Bouw je smartphone om'
"Wil je videovergaderen of leren in een digitaal klaslokaal, maar heeft je computer of tablet geen ingebouwde camera? Externe webcams zijn op dit moment zo goed als uitverkocht. De oplossing: bouw je smartphone om tot webcam..."
Lees verder »
Museon: 'Activiteiten voor Thuis'
"Nu we met z'n allen veel thuis zitten, zoeken we hier een aantal activiteiten bij elkaar, die jullie in deze periode kunnen doen. We vullen deze pagina regelmatig aan met nieuwe ideeen! Dit hebben we nu verzameld..."
Lees verder »

Social media in het mbo: '10 tips voor een geslaagde online les'
"Het klaslokaal is omgeruild voor een digitale omgeving en de studenten zijn nog enkel zichtbaar als pratende hoofden. Online lesgeven is vaak een andere, nieuwe ervaring. Met Microsoft Teams kun je eenvoudig een online les organiseren – dat lees je hier. Hoe je didactische momenten online afwisselend vormgeeft kun je hier lezen. Met de techniek en didactiek op zak kun je je online lessen nog verder finetunen..."
Lees verder »
"Mijn vorige blog ging over de didactiek tijdens een online les. In die blog bespreek ik de standaard opbouw van een les en een aantal didactische momenten tijdens zo’n les. In deze blog kijken we naar een aantal manieren om je online lessen nog afwisselender te maken met behulp van verschillende (Office 365) tools..."
Lees verder »
TechNieuws: 'Skype vergaderingen werken nu ook zonder account of app'
"Een nieuwe optie in Skype geeft de mogelijk om te kunnen meedoen aan videovergaderingen zonder de app te installeren of een account aan te maken. Daarmee wil Microsoft de toegang tot de vergaderingen makkelijker maken..."
Lees verder »
Tweakers: 'Skype introduceert videovergaderingen zonder accountvereiste voor clients'
"Microsoft heeft Skype de mogelijkheid gegeven om een videovergadering te voeren zonder dat deelnemers een account hebben. Alleen degene die de vergadering opzet, moet nog een account hebben..."
Lees verder »
How-To Geek: '12 Tips for Video Conferencing While You Work From Home'
"As the global workforce shifts to a work-from-home model, conference room meetings have moved to online video-calling apps. If you’re new to video conferencing, we’re here to help you out..."
Lees verder »

Websites:

"Aan de hand van een aantal vragen nemen wij ervaringen met onderwijs op afstand mee in onze database. Zo kunnen wij deze verwerken om deze in zoekresultaten te tonen. Voor elkaar en met elkaar, delen is weten..."
Website/URL: https://www.voorenmetelkaar.nl/
"Het coronavirus heeft veel impact. De schoolgebouwen zijn de komende weken gesloten. Toch zijn er diverse mogelijkheden om kinderen (op afstand) onderwijs aan te bieden. Onze adviseurs helpen de scholen hierbij. Je kunt ons vragen stellen over afstandsonderwijs via ons e-mailadres of via WhatsApp. Daarnaast hebben wij tips, adviezen & instrumenten gedeeld via deze website..."
Website/URL: https://onlineonderwijs.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten