woensdag 19 februari 2020

Zoek je synoniemen, dan is de website 'Synoniemen' erg handig!

De website Synoniemen.net helpt je snel aan het juiste synoniem.
Het biedt naast een online synoniemenwoordenboek ook woordvertalingen en een hoop extra's.

Een synoniem is een ander woord voor ‘een ander woord voor’: woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.

Handige tool om in de klas achter de hand te hebben,

Zo werkt Synoniemen.net 

Kies het tabblad 'synoniemen'  1  of 'vertalingen'  2  en voer je 'zoekwoord'  3  in, gevolgd door 'Enter' of een klik op het 'vergrootglas'  4 . Het is ook mogelijk om te kiezen voor grafische weergave  5  (Bron). Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1: De bediening van 'Synoniemen.net'

Heb je een een woord ingevuld in het 'zoekvak', waarvoor je een synoniem/synoniemen zoekt en heb je op 'enter' gedrukt of op het 'vergrootglas' geklikt, dan verschijnen achtereenvolgens:
  • een woordenboekomschrijving,
  • alle synoniemensets met je zoekwoord als trefwoord,
  • andere synoniemensets waarin je zoekwoord als één van de synoniemen voorkomt,
  • resultaten voor je zoekwoord in overige bronnen en hyperlinks naar sites waarmee je rechtstreeks met dezelfde 'zoekopdracht' kunt zoeken op andere woorden- en naslagsites. [Bron]

Voorbeeld en toelichting 'grafische weergave'


Afbeelding 2: Grafische weergave. Zoeken naar synoniemen voor 'toepassing'

Kortom: gewoon een beetje 'spelen' met deze site en uitproberen. De mogelijkheden worden dan vanzelf duidelijk! Meer uitleg over 'Synoniemen.net' vind je op de pagina 'Uitleg' en in onderstaand filmpje.


Uitlegfilmpje: Synoniemen.net

"Als je een speech moet houden of een betoog op papier zet, ontkom je er niet aan om dat wat je bedoelt op verschillende manieren te uiten. Oftewel: je gebruikt synoniemen. Hulp vind je op internet, bij synoniemen.net. In deze how to een overzicht. (Bron)"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten